Το αγροτικό απειλεί την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης

Σε κρίσιμη δοκιμασία για τη σταθερότητα της κυβέρνησης φαίνεται πως αναδεικνύεται η ψηφοφορία της Τετάρτης, για τη δεύτερη δέσμη μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

Αιχμή του προβλήματος είναι οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών και, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει τις επίμαχες φορολογικές αλλαγές.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως εκτυλίσσεται διαπραγμάτευση με τους εταίρους ώστε – αν είναι δυνατό – το κομμάτι που αφορά τους αγρότες να αφαιρεθεί από το νέο πολυνομοσχέδιο.

Το θέμα έχει ήδη τεθεί στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τη Δευτέρα θα λάβει χώρα νέα σύσκεψη στελεχών της ΝΔ για το αγροτικό και θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον κ. Μεϊμαράκη.

Με δεδομένο ότι οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται και πάλι να καταψηφίσουν τα μέτρα, τυχόν εκροές από τις 76 ψήφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ θα μπορούσε να πλήξει τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά και τη διακομματική βούληση για εφαρμογή των μέτρων που ζητούν οι εταίροι.

Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους αγρότες δεν αποκλείεται να αυξήσουν τις απώλειες και από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με του «Financial Times» να μεταδίδουν πως τέσσερις βουλευτές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές και ψήφισαν «Ναι» για το πρώτο πολυνομοσχέδιο μπορεί τώρα να ενταχθούν στους κόλπους των διαφωνούντων.

Μετά τα 38 «Όχι» και «Παρών» που μείωσαν την κυβερνητική πλειοψηφία στην ψήφιση των πρώτων μέτρων, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία ότι τυχόν αύξηση του αριθμού των «ανταρτών» θα μπορούσε να ρίξει τη δύναμη της συμπολίτευσης κάτω από το συμβολικό όριο των 120 εδρών, που βάσει του Συντάγματος είναι το όριο για ψήφο ανοχής.

Ενδεχόμενη απώλεια του ορίου των 120 εδρών θα μπορούσε να δρομολογήσει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαμηνύσει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι δύσκολο για τον ίδιο να υπηρετεί ως πρωθυπουργός όταν δεν απολαμβάνει τη στήριξη των βουλευτών του.
Πηγή: skai.gr