Κλείσιμο

Τσακαλώτος: Πρέπει να χτυπηθεί το παλιό πολιτικό σύστημα

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή τόνισε πως: «είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τη συμφωνία συνολικά, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, καθώς και από μια σειρά ζητημάτων».

Το σίγουρο είναι ότι όλη η Ευρώπη συζητάει το νόημα αυτής της συμφωνίας, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, και όπως συμπλήρωσε, η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν αυτή η Ευρώπη σέβεται τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τον πλουραλισμό.

Στο σημείο αυτό, ο κύριος Τσακαλώτος είπε ότι το τελευταίο διάστημα δεν τρέφει τα ίδια αισθήματα για την Ευρώπη. «Ένα πράγμα ξέρω, για να υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες για να σταματήσει η λιτότητα. Πολλά λοιπόν θα κριθούν από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα πως θα το διαχειριστεί», τόνισε.

Ο κύριος Τσακαλώτος επισήμανε, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα επιστρέψουν στη χώρα τα χρήματα που έφυγαν, καθώς και από το αν θα επιστρέψουν οι επενδυτές. Επίσης, από το πως η κυβέρνηση θα χειριστεί αυτό το Ταμείο που προβλέπει η συμφωνία προκειμένου να είναι και αναπτυξιακό, το συνταξιοδοτικό και το αν θα μπορέσει να διαμορφωθεί μια διαφορετική σχέση ανάμεσα στο κράτος και στην κοινωνία.

Επιπλέον, όπως τόνισε, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα χτυπηθεί το παλιό πολιτικό σύστημα, από το πως θα αντιμετωπιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Ήδη, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών «έχουμε προσπαθήσει να μεταφέρουμε ορισμένα βάρη σε αυτούς που μπορούν να προσφέρουν περισσότερο, ενώ πολλά δεν μας τα επέτρεψαν».

Υπάρχουν βαριά μέτρα όπως αυτό του ΦΠΑ, συνέχισε ο κύριος Τσακαλώτος, και συμπλήρωσε ότι η αύξηση της εισπραξιμότητας θα βοηθήσει την κυβέρνηση να διορθώσει αδικίες, π.χ. στα νησιά αλλά και άλλες.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι την Κυριακή (σ.σ. που έκλεισε η συμφωνία) ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής του. Όπως σημείωσε, δεν υπήρχε επιλογή, ούτε βεβαιότητες. «Ούτε το σωστό είναι από τη μια μεριά και το λάθος από την άλλη. Να κάνουμε ότι μπορούμε για τον κόσμο της εργασίας και για αυτόν τον τόπο».

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε και νομοθετική βελτίωση στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, σχετικά με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως εξήγησε, η νομοτεχνική βελτίωση έχει να κάνει με τη συνεργασία με την ΕΚΤ και την ΤτΕ προκειμένου να μπορέσουν να συνεργαστούν με καλύτερο τρόπο.
Πηγή: skai.gr