Κλείσιμο

Ο Ντε Γκίντος κατηγορεί τον Τσακαλώτο για την επανεκλογή Ντάισελμπλουμ

Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την απώλεια της θέσης του επικεφαλής στο Eurogroup. Υπεύθυνους για την ήττα του έναντι του Ολλανδού συνυποψηφίου του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θεωρεί την αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και τον... Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Ντε Γκίντος φέρεται να έχει δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό RTVE, ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την ήττα του. Ειδικότερα, ο Ισπανός Υπουργός μέμφεται τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για το γεγονός ότι ψήφισε υπέρ του Γερούν Ντάισελμπλουμ, «του ανθρώπου που πραγματοποίησε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας».  

Αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς, τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε το ζήτημα της Ελλάδας, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, σχολιάζει το γαλλικό EurActiv: μολονότι ο επανεκλεγείς επικεφαλής του Eurogroup έδειξε ξεκάθαρα στην περίπτωση της Ελλάδας, ότι μπορεί να μετατρέψει το όργανο της ΕΕ σε "κλειστό club", η είσοδος στο οποίο δύναται να απαγορευθεί σε συγκεκριμένο μέλος της όταν ο ίδιος το κρίνει απαραίτητο (σσ: φωτογραφίζει τον αποκλεισμό Βαρουφάκη), το γεγονός αυτό φαίνεται ότι ενίσχυσε την υποψηφιότητά του, την οποία υποστήριξε και ο νέος Έλληνας ομόλογός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Περαιτέρω, στα της Ισπανίας:

Η νίκη του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ επί του συνυποψηφίου του, Υπουργού Οικονομικών, Ντε Γκίντος, αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για το ισπανικό γόητρο, όπως σημειώνει και η El Pais, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μάχης Ντάισελμπλουμ – Ντε Γκίντος, για την θέση του επικεφαλής του Eurogroup, που «έληξε» με ψήφους 12 προς 7. 

Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι το 2012 η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε να διορίσει μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το επίπεδο αντιπροσώπευσης του Ιβηρικού κράτους στα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί από το 1986, οπότε και μπήκε η Ισπανία στην ΕΕ, σχολιάζει χαρακτηριστικά το EurActiv Spain.   

H ήττα Ντε Γκίντος καταμετράται περαιτέρω ως προσωπική πολιτική ήττα του Ισπανού Πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος διεξήγαγε μία δυναμική καμπάνια προκειμένου να καταφέρει να τοποθετήσει τον Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του στην κορυφαία καρέκλα του Eurogroup: όπως μεταδίδει το ισπανικό Tele Cinco, ο Ραχόι περιέβαλε τον Ντε Γκίντος με πλήθος κολακευτικών σχολίων, καθ’ όλη την διάρκεια που «έτρεχαν» οι υποψηφιότητες, επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι αναμφίβολα ο καλύτερος υποψήφιος». 








Πηγή: skai.gr - Επιμέλεια: Μάιρα Μπάρμπα