Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές

Στην ιστοσελίδα του το CNN αναφέρει ότι «το κόμμα των Συντηρητικών έδωσε τέλος στη δεκαετή κυριαρχία των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα». Όπως επισημαίνει, ο Κώστας Καραμανλής έχει τώρα να αντιμετωπίσει την πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων και την επίλυση του Κυπριακού.
Με εκτενείς ανταποκρίσεις μεταδίδουν τις τελευταίες εξελίξεις το BBC και το Reuters που κάνουν λόγο για «άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που επιστρέφει στην εξουσία μετά από 11 χρόνια».
Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου «οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν τη διάλυση της παλιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ και των στενών φίλων του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου». Ο Κώστας Καραμανλής έχει να αντιμετωπίσει ένα «τεράστιο έργο», υπογραμμίζει η εφημερίδα, που πέρα από τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων, «τα δημόσια ελλείμματα της Ελλάδας αυξάνονται, η ανεργία της χώρας φτάνει το 11%» και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγήσει «σε στέρεμα των κοινοτικών κονδυλίων».
Σύμφωνα με τη «Guardian» η σαφής πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο «της δίνει τη δυνατότητα να πάρει σκληρή γραμμή στις προβληματικές προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα της Αθήνας και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου». Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει, ωστόσο, πως τα «ισχυρά, ελεγχόμενα από τους σοσιαλιστές συνδικάτα έχουν κάνει ήδη σαφές πως θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες διασπαστικές κινήσεις».
«Οι συντηρητικοί τερματίζουν μια δεκαετία Σοσιαλισμού στην Ελλάδα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της «Ιndipendent» που λέει πως ο Κώστας Καραμανλής αντιμετωπίζει «τη διπλή πρόκληση να επιταχύνει τα καθυστερημένα Ολυμπιακά έργα και να επισφραγίσει μια ειρηνευτική συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου».
«Ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνουν οι «Financial Τimes», έχει διατηρήσει σχέσεις με την τουρκική ηγεσία από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά θα πρέπει να πείσει την κυβέρνηση της Αγκυρας πως οι συντηρητικοί θα συνεχίσουν την πολιτική επαναπροσέγγισης που άρχισαν οι Σοσιαλιστές». «Ο νέος πρωθυπουργός, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, θα πρέπει να διορίσει υπουργούς που θα σχετίζονται με τις Ολυμπιακές προετοιμασίες - και ιδιαιτέρως, όπως λέει, υπουργό Αμυνας και Δημόσιας Τάξης- που «θα μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των δυτικών συμμάχων της Ελλάδας».
Η «Fox news» σημειώνει πως «η πολιτική αυτή εξέλιξη σηματοδοτεί την επιστροφή στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά από 11 χρόνια, ενώ η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη δύσκολη πρόκληση της υπέρβασης των μαζικών καθυστερήσεων στις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004». Σημειώνεται επίσης ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα τιμωρήθηκε για την πολιτική αλαζονεία, λόγω της μακρόχρονης παραμονής του στην ηγεσία από το 1981, με εξαίρεση ένα διάστημα τριών ετών».
Το αυστραλιανό κανάλι «ABC» κάνει λόγο για « θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές», σημειώνοντας ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν έκπληξη.
Πηγή: skai.gr