Ολάντ: Xωρίς συμφωνία θα εξεταστεί Grexit - Δεν θέλω να το σκέφτομαι

"Η Σύνοδος Κορυφής των '28' της Κυριακής γίνεται για να προετοιμάσει και το άλλο σενάριο, της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που δεν θέλω να σκέφτομαι" προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής. 

"Απαιτούνται διαφάνεια, προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις και όλα θα πρέπει να αποσαφηνισθούν από τους Έλληνες στις προτάσεις τους. Το όποιο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα βοήθειας θα πρέπει να επικυρωθεί από το eurogroup. Αν δεν υπάρξει όμως συμφωνία οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Για μας δεν αποτελεί λύση (η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη) αλλά πρόκειται για μια επιπλοκή, παρενέργεια που θα γίνει πραγματικότητα αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία" επισήμανε. 

Το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, είναι ένα ευρωπαϊκό και όχι καθαρά ελληνικό ζήτημα, ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σημερινής Συνόδου Κορυφής, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι η διενέργειά της ήταν απαραίτητη προκειμένου να " ξαναρχίσουμε τον διάλογο και να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων αλλά και για να εξετάσουμε την θέση της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη και το ευρώ."

" Η Γαλλία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά αυτό εναπόκειται στους Έλληνες." , δήλωσε ο κύριος Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε ερμηνείες του δημοψηφίσματος.

"Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά αυτό, το αν μπορεί να παραμείνει, θα το αποφασίσει όλη η Ευρώπη. " υπογράμμισε ο κύριος Ολάντ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο απαιτούνται τρία πράγματα: υπευθυνότητα από την πλευρά της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων κρατών, αλληλεγγύη και ταχύτητα: "πρέπει να είμαστε πολύ ταχείς. Αρκετές ημέρες συζητάμε για παράταση του προγράμματος δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Είναι πραγματικά η τελευταία στιγμή για να βρούμε μία λύση. Μπορούμε να βρούμε λύση αλλά είναι αδύνατον να χάσουμε άλλο χρόνο. " τόνισε ο Πρόεδρος Ολάντ, που έκανε επανειλημμένα λόγο για αυστηρό και συντομότατο χρονοδιάγραμμα. "Πάνω σε αυτό θα δουλεύουμε μέχρι το Σάββατο, ώστε να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα όλων"., ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Ολάντ.

Σε ερώτημα αν η Γαλλία θα σκεφτόταν να παράσχει απευθείας βοήθεια στην Ελλάδα, ο κύριος Ολάντ διευκρίνισε ότι βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών και εξείρε τον τρόπο με τον οποίον την ΕΚΤ έχει διαχειριστεί την κρίση μέχρι σήμερα.

Οι Ελληνικές προτάσεις πρέπει να ληφθούν και εξετασθούν πολύ πριν την Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, ξεκαθάρισε σε σχετικό ερώτημα ο Γάλλος Πρόεδρος. «Δεν είναι ανυπόφορο μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους  να συζητούν συνέχεια το ίδιο.», σημείωσε .

Απαντώντας σχετικά με ένα δάνειο γέφυρα, ο κύριος Ολάντ επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση, τυχόν βραχυπρόθεσμου όπως και μεσοπρόθεσμου δανείου, θα υπάρξουν προαπαιτούμενα.  Πρέπει «να ξαναβάλουμε την Ελλάδα πίσω στις ράγες» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.
Πηγή: skai.gr