Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει σοβαρές προτάσεις άμεσα, δεν υπάρχει χρόνος

Μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα μέσα στην εβδομάδα, καθώς διαφορετικά ο χρόνος εξαντλείται, έστειλε από το Παρίσι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Μιλώντας ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως η τελευταία πρόταση των θεσμών – την οποία απέρριψε η Αθήνα – ήταν «πολύ γενναιόδωρη», και επισήμανε πως πέραν της αλληλεγγύης, η κάθε χώρα της ευρωζώνης οφείλει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες της.

«Αυτό σημαίνει, για αύριο, ότι είναι σημαντικό να μας πει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πώς θα συνεχίσουμε και ποιες συγκεκριμένες προτάσεις έχει για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που να οδηγεί ξανά την Ελλάδα σε ευημερία και ανάπτυξη», συμπλήρωσε η γερμανίδα ηγέτιδα.

Τα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν επισήμανε από την πλευρά και ο γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι πλέον «δεν απομένει πολύς χρόνος για την Ελλάδα». «Υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Και ο κ. Ολάντ τόνισε πάντως ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή για διαπραγματεύσεις, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει «προτάσεις σοβαρές [και] αξιόπιστες», ώστε να «υλοποιηθεί η θέληση παραμονής στην ευρωζώνη».

Αμφότεροι οι ηγέτες επισήμαναν πως σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και τη βούληση του ελληνικού λαού.
Πηγή: skai.gr