Κλείσιμο

FT: Είναι το Grexit νόμιμο; Δικηγόροι της ΕΕ προσπαθούν να το κάνουν

Τις ευρωπαϊκές συνθήκες «χτενίζουν» κατά τις τελευταίες ημέρες νομικοί αναλυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βρουν κάποιο «παράθυρο» που μπορεί να επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Στόχος των Ευρωπαίων δεν είναι να πιέσουν για ένα Grexit, επισημαίνουν οι FT, όμως ανησυχούν πως εάν η χώρα μας τελικά πτωχεύσει αλλά μείνει «παγιδευμένη» μέσα στη νομισματική ένωση, δεν θα μπορεί να λάβει οικονομική βοήθεια από το ειδικό μηχανισμό μεσοπρόθεσμης στήριξης που είναι σχεδιασμένος για κράτη που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης.

Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η προ-ευρώ Λετονία έχουν λάβει οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, που είναι γνωστό ως «balance-of-payments assistance» (βοήθεια ισοζυγίου πληρωμών).

Όπως μεταδίδουν οι FT, οι νομικοί της Ε.Ε. εστιάζουν στο Άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υιοθετήθηκε ως μέσο τιμωρίας κρατών-μελών που δεν σέβονται ανθρωπιστικές αρχές της Ένωσης, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας να δεχτεί στις τάξης της το ακροδεξιό κόμμα του Γεργκ Χάιντερ.

Το Άρθρο 7 προβλέπει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να «αναστείλει ορισμένα από τα δικαιώματα [ενός κράτους-μέλους] που πηγάζουν από τις συνθήκες».

Σε αυτό το σενάριο, δεν είναι σαφές εάν στη συνέχεια η χώρα μας θα μπορεί θα επιστρέψει στην ευρωζώνη.
Πηγή: skai.gr