Γκάμπριελ: Αν η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ, χρειάζεται προτάσεις που υπερβαίνουν τις προηγούμενες

Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις που πηγαίνουν πέρα από αυτά που έχουν έως τώρα συζητηθεί, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου συμφωνήθηκε οι ελληνικές θέσεις να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Γκάμπριελ υπογράμμισε πως η παραμονή ή αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση εναπόκειται στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί μόλις ο κ. Τσίπρας επιδείξει διάθεση συμβιβασμού.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος σημείωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου συνιστά απόρριψη των κανόνων της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αναφορικά με την Ελλάδα έχει γίνει πια «πολύ πιο δύσκολη».

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως η Αθήνα θα αποδεχτεί ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ευρώ δεν μπορούν να αποδεχτούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς προϋποθέσεις και όρους.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε πως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι πλέον έτοιμες να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι δυνατό να αφήσουν τη χώρα μας αβοήθητη.
Πηγή: skai.gr