Τις προτάσεις της Ελλάδας θα παρουσιάσει την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας

Σε τροχιά φαίνεται να επανέρχεται η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης που θα αρχίσει στις 19:00 ώρα Ελλάδος. Στις 19:00 η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στις 20:15 είναι προγραμματισμένο να γίνει κοινή δήλωση των δυο ηγετών στον Τύπο.

Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις που πηγαίνουν πέρα από αυτά που έχουν έως τώρα συζητηθεί, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο έλληνα αξιματούχο, το ελληνικό σχέδιο θα έχει ως βάση την τελευταία πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Της Συνόδου θα προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup, στις 14:00 ώρα Ελλάδος, όπου, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, αναμένεται να κατατεθούν οι νέες ελληνικές προτάσεις, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση αναφορικά με τη χώρα μας.

Πριν τη συνομιλία με την κ. Μέρκελ ο πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντικείμενο της συζήτησης με τον ρώσο ηγέτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και κάποια ζητήματα εμβάθυνσης της ελληνο-ρωσικής συνεργασίας, χωρίς να γίνεται κάποια συγκεκριμένη αναφορά σε ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας.

«Ο κ. Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του στον ελληνικό λαό, ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συνομίλησε από την πλευρά του με τον Φρανσουά Ολάντ.
Πηγή: skai.gr