Κλείσιμο

Κομισιόν: Το ΌΧΙ απομάκρυνε την Ελλάδα από τα υπόλοιπα κράτη του ευρώ

Η επικράτηση του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα «μεγάλωσε την απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών της ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας παράλληλα πως το αποτέλεσμα της κάλπης «αποδυναμώνει» τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Το ΌΧΙ σίγουρα κάνει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης πιο πολύπλοκη», συνέχισε ο κ. Ντομπρόφσκις, διευκρινίζοντας πως η Κομισιόν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης χωρίς νέα εντολή από το Eurogroup.

Ο κ. Ντομπρόφκις τόνισε πως η παρούσα κατάσταση είναι «άδικη» για τον ελληνικό λαό, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον ένα «αβέβαιο μέλλον». Προσέθεσε ότι η Ελλάδα «είναι και παραμένει μέρος της Ευρώπης», χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα στην ευρωζώνη.

Υπογράμμισε δε πως με δεδομένη τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος στήριξης, η συμφωνία του 2012 για ελάφρυνση του χρέους «δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι».

Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόφκις επισήμανε ότι παρά την κρίση στην Ελλάδα η σταθερότητα της ευρωζώνης «δεν είναι υπό αμφισβήτηση», υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη και η ΕΚΤ έχουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Πηγή: skai.gr