Ζάιμπερτ: Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε - Αναμένουμε τις ελληνικές προτάσεις

Αναλυτικότερα σε ερώτηση αναφοιρικά με την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ο Στέφαν Ζάιμπερτ τόνισε «δεν είναι τα πρόσωπα αλλά τα προβλήματα που μας απασχολούν, επίσης όμως ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν ποτέ συνομιλητής της κα. Μέρκελ για αυτό το λόγο δεν θα ήθελα να σχολιάσω την παραίτησή του».

Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε - Αναμένουμε τις ελληνικές προτάσεις

Στη συνέχεια ο Μάρτιν Γιέγκερ τοποθετήθηκε για τα επόμενα βήματα αναφορικά με την ελληνική διαπραγμάτευση και στο εάν η Γερμανία θα μεταβάλει τον σχεδιασμό της περιλαμβάνοντας και το ελληνικό χρέος στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Γιέγκερ τόνισε: «η θέση μας είναι γνωστή. Το κούρεμα δεν αποτελεί θέμα συζήτησης οπότε δεν βλέπω το λόγο να μπούμε σε τέτοιου τύπου διαπραγμάτευση και αλλαγή σχεδιασμού. Δεν έχουμε επίσης σήμερα καμία πρόταση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Η θέση μας αναφορικά με το χρέος δεν έχει τροποποιηθεί καθόλου. Εάν η Ελλάδα υποβάλλει πρόταση για ρύθμιση μέσω ESM είναι βέβαιο πως θα το μελετήσουμε και θα συζητηθεί το κατά πόσο είναι εφικτό ή όχι ένα τέτοιο πλάνο. Από τη δική μας οπτική η σημερινή κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με την κατάσταση του 2012».

Τι θα περιλαμβάνει η  αυριανή σύνοδος κορυφής

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ δήλωσε: «τα πάντα εξαρτώνται από τις προτάσεις που θα υποβάλλει η ελληνική πλευρά. Οι εταίροι είναι ανοιχτοί να ακούσουν τις προτάσεις. Αύριο θα συζητηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα μετά το δημοψήφισμα».

Ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός για την ΕΚΤ και οι γερμανικές τράπεζες

Ο Μάρτιν Γιέγκερ τοποθετήθηκε και για το κατά πόσο αναμένεται να μεταβληθεί ο σχεδιασμός της Γερμανίας αναφορικά με την ΕΚΤ αλλά και τις εγχώριες τράπεζες και ανέφερε: «αναφορικά με την ΕΚΤ δεν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω. Αναφορικά με τον προγραμματισμό μας για τις γερμανικές τράπεζες δεν θα μεταβάλουμε κάτι από όσα έχουμε εξαγγείλει και προγραμματίσει. Εάν προκύψουν νέου τύπου κίνδυνοι σας αναφέρω κατηγορηματικά πως είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για τέτοια ενδεχόμενα».

Υπάρχουν οι τυπικές ή και οι πολιτικές προϋποθέσεις για νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα;

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ τόνισε: «Δεχόμαστε την απόφαση του δημοψηφίσματος αλλά εντός ευρωζώνης υπάρχει επίσης μία συγκεκριμένη δομή και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τη σεβαστεί και να την ακολουθήσει. Θα πρέπει να επαναλάβω πως αναμένουμε τις προτάσεις της Ελλάδας, δεν θα κινηθούμε με βάση εικασίες και σενάρια. Είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε πως: «η μοναδική βάση για συζητήση είναι η συνθήκη που έχει υπογραφεί με το ESM. Δεν υπάρχει για εμάς σήμερα σε επίσημη μορφή αίτημα για παράταση του ELA. Το μοναδικό έγγραφο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Ντάιζεμπλουμ της 30ης Ιουνίου. Ανεμένουμε όμως πλέον τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
.
Πηγή: skai.gr