Γκάμπριελ: Δύσκολο η στήριξη δισεκατομμυρίων με ΌΧΙ στους κανόνες της ευρωζώνης

Σκληρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Βερολίνο δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης με την Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την επικράτηση του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα.

«Με την απόρριψη των κανόνων της ευρωζώνης, όπως αντανακλάται στην επικράτηση του ΟΧΙ, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων», δήλωσε στην γερμανική «Tagesspiegel» ο κ. Γκάμπριελ.

Παράλληλα, ο κ. Γκάμπριελ εξαπέλυσε έντονη κριτική στον έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως με τις ενέργειές του έριξε τις «τελευταίες γέφυρες» συνεννόησης.

«Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε έναν δρόμο πικρής παραίτησης και απελπισίας», τόνισε ο επικεφαλής του SPD, ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα χαρακτήρισε νωρίτερα την επικράτηση του ΟΧΙ ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά πως διερωτάται εάν θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Άξελ Σέφερ, ζήτησε να πραγματοποιηθεί αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής καθώς όπως δήλωσε προς το Reuters η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στα χέρια των υπουργών Οικονομικών.

«Καληνύχτα Ελλάδα», σχολίασε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών, Αντρέας Σάουερ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Προσέθεσε μάλιστα πως «είναι ξεκάθαρο ότι ο εκβιαστής και ο ψεύτης στους ψηφοφόρους δεν μπορεί να περάσει τις βρώμικες υποσχέσεις του».

Εν τω μεταξύ, για έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα κάνουν λόγο στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδίας εξαγωγέων Αντόν Μπρένερ και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αποταμιευτικών τραπεζών.
Πηγή: skai.gr