Τα πολιτικά σενάρια μετά την κάλπη της 5ης Ιουλίου

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα έχει κομβική σημασία για το μέλλον της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα θέσει σε κίνηση μια σειρά εξελίξεων, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, οι οποίες θα λάβουν χώρα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των υποχρεώσεων του κράτους μέσα στις εβδομάδες που ακολουθούν, με ημερομηνία-σταθμό για την οικονομία να φαντάζει η 20η Ιουλίου.

Στο πολιτικό επίπεδο, μια από τις πιο αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων είναι η διάλυση της όποιας εμπιστοσύνης υπήρχε μεταξύ των εταίρων και της ελληνικής πλευράς, και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του «Όχι», υποστηρίζοντας ότι μια νωπή λαϊκή εντολή θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση. Συνεπώς, είναι λογικό ότι ένα «Ναι» θα φέρει εξελίξεις στις κυβερνητικές τάξεις, γεννώντας ερωτήματα για τη συνέχεια.

-#ΝΑΙ και η στάση Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες, ο πρωθυπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί πως προτίθεται να απομακρυνθεί από το προσκήνιο σε περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι». Το πόσο θα απομακρυνθεί όμως μπορεί να είναι το κρίσιμο μέγεθος.

Οι εταίροι, δια στόματος Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θεωρούν πια τον κ. Τσίπρα αξιόπιστο συνομιλητή. Η θυελλώδης σχέση φαίνεται να έχει δηλητηριαστεί μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει σε δημοψήφισμα, την επιλογή του να υποστηρίξει αναφανδόν το «Όχι», αλλά και την ιδιαίτερα εχθρική ρητορική που έχει υιοθετήσει, χρησιμοποιώντας διαγγέλματα ώστε να κατηγορήσει τους δανειστές για «εκβιασμό» και «τελεσίγραφα».

Ένα από τα πιθανά σενάρια βλέπει την παραίτηση του κ. Τσίπρα από την πρωθυπουργία και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα πρέπει βεβαίως να μετέχει μια ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό το σχήμα συγκροτηθεί από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, θα χρειαστούν τουλάχιστον 45 από τις 149 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός κι αν ορισμένοι από τους 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ στηρίξουν το εγχείρημα.

Το ερώτημα είναι ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ηγηθεί μιας τέτοιας ομάδας, και να την κρατήσει σταθερά στο σχήμα εθνικής ενότητας.

Το δεύτερο σενάριο του «Ναι» βλέπει τον κ. Τσίπρα να παραμένει στην εξουσία – σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον – και να προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων. Αυτό μάλλον θα προϋποθέσει έναν ανασχηματισμό, με δεδομένο ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πει πως θα παραιτηθεί.

Πρόσωπα-κλειδιά σε αυτή την προσπάθεια προσέγγισης μπορούν να είναι ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, που έχουν υπάρξει υπέρμαχοι της συνεννόησης.

-ΌΧΙ και η επόμενη μέρα

Το τρίτο σενάριο φυσικά είναι η επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα, αποτέλεσμα που πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι ερμηνεύουν ως απόρριψη της Ευρώπης και έξοδο από το ευρώ. Το κρίσιμο ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι αν οι εταίροι θα είναι τη συνέχεια διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση, όπως πιστεύει η Αθήνα.

Ακόμα όμως κι αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, πολλά από τα ακανθώδη ζητήματα που δε λύθηκαν σε πέντε μήνες συζητήσεων θα βρίσκονται και πάλι στο τραπέζι, μεταξύ δυο πλευρών που δεν θα τρέφουν καμία εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Το Μέγαρο Μαξίμου, με πρώτο τον πρωθυπουργό, έχει διαμηνύσει πως με ένα «ηχηρό Όχι» θα μπορέσει να κλείσει μια καλύτερη συμφωνία μέσα σε 48 ώρες.

Όμως με δεδομένες τις έως τώρα διαφωνίες και τον ορίζοντα της 20ης Ιουλίου, η διαπραγμάτευση για το νέο 2ετές πρόγραμμα 29,1 δισεκ. ευρώ που έχει ζητήσει η Αθήνα θα είναι πιο δύσκολη και σύνθετη σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για μια δόση 7,2 δισ., την οποία η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κλείσει από τον Φεβρουάριο.

Την Πέμπτη, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε στην ολλανδική Βουλή πως μετά από ένα «Όχι», «δεν θα υπάρχει βάση για ένα νέο πρόγραμμα», αλλά θα έμπαινε μάλιστα σε αμφισβήτηση «το αν υπάρχει βάση για την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Μένει να δούμε τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, μια μέρα που η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι φαίνεται να αντιλαμβάνονται με πολύ διαφορετικό τρόπο…
Πηγή: skai.gr