Τσίπρας: Με «Ναι» μένω ως «θεσμικός εγγυητής» και «κινώ τις απαραίτητες διαδικασίες»

Σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι» στο δημοψήφισμα, «θα παραμείνω ως θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος» και ταυτόχρονα «θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες» που προβλέπει το Σύνταγμα, σε συνεργασία με τους πολιτειακούς άρχοντες και τα κόμματα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πάντως ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 48 ώρες, προσθέτοντας πως οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν θα υπάρξει η τελική σύγκλιση με τους εταίρους.

Τόνισε πως σε περίπτωση που οι πολίτες τον υποστηρίξουν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την επόμενη μέρα ώστε να κλείσει η συμφωνία. Σε περίπτωση όμως που επικρατήσει το «Ναι», επαναβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία την οποία ο ίδιος δεν υποστηρίζει.

Αναφερόμενος στην έως τώρα διαπραγμάτευση και τη σχέση με τους πιστωτές, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα πίσω, όμως δεν μπορούσε να αποδεχτεί μια συμφωνία που περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα λιτότητας αλλά δεν δίνει λύση για το δημόσιο χρέος και τη χρηματοδότηση.

Μιλώντας στον ANT1, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν αποχώρησε πρόωρα από το τραπέζι – όπως τον κατηγορούν οι εταίροι – αλλά μόνο όταν διαπίστωσε πως η πλευρά των δανειστών κατέθεσε ένα «τελεσίγραφο» που δεν έδινε «βιώσιμη λύση» στην ελληνική κρίση.

«Τελεσίγραφο υπήρξε», επέμεινε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως απέναντι στη στάση των πιστωτών η ελληνική πλευρά βρέθηκε ενώπιον της επιλογής είτε να δεχτεί, είτε να «καταφύγει στη δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα πως με την προσφυγή σε δημοψήφισμα είπε ειλικρινά στο λαό πως το κείμενο που βρισκόταν τελικά στο τραπέζι δεν αντιστοιχούσε στις ανάγκες της χώρας, και δεν δέχτηκε προσωπικά να «πανηγυρίσει» για μια συμφωνία που θα επιδείνωνε την κρίση στην οικονομία και την κοινωνία.

Κατηγόρησε μάλιστα το Eurogroup, πως με την απόφασή του να μην παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα έως και το δημοψήφισμα, έλαβε μια «εκδικητική απόφαση» κατά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της οδήγησε την ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Συνεχίζοντας σε αυτό το μήνυμα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την Ευρώπη πως δεν σέβεται τη δημοκρατία, σχολιάζοντας με νόημα πως κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εκλογές και να εκλέγονται πρωθυπουργοί στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης.
Πηγή: skai.gr