Κλείσιμο

Κοινή γραμμή Μέρκελ και Ρέντσι για διαπραγμάτευση μετά το δημοψήφισμα

Κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα πως οι διαπραγματεύσεις για τρίτο πρόγραμμα στήριξης θα αρχίσουν μόνο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου υιοθέτησαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις τους στο Βερολίνο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η κ. Μέρκελ σημείωσε λιτά πως δεν υπάρχει τίποτα νεότερο σχετικά με την Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο ιταλός ηγέτης είπε πως η απόφαση για δημοψήφισμα ήταν λάθος, προσθέτοντας μάλιστα πως η ψηφοφορία ίσως δεν γίνει καν.

Μιλώντας λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, και οι δυο ηγέτες σημείωσαν πάντως πως η πόρτα παραμένει ανοιχτή για διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.

Μάλιστα, η γερμανίδα καγκελάριος σχολίασε πως μπορεί να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα «ανά πάσα στιγμή», συμπληρώνοντας πως η διαπροσωπική της σχέση με τον έλληνα πρωθυπουργό δεν έχει πληγεί.

Διαφορετική γραμμή πάντως φαίνεται να υιοθετεί ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε πως πως η συμφωνία με την Ελλάδα «πρέπει να γίνει τώρα», προσθέτοντας πως επί του παρόντος δεν πρέπει να υπάρχουν βέτο ή αδιάλλακτες δηλώσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η κ. Μέρκελ φαντάζει αποφασισμένη να ακολουθήσει την πολιτική αναμονής έως και μετά το δημοψήφισμα, μήνυμα που έστειλε νωρίτερα και κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της γερμανικής κάτω Βουλής.

Η καγκελάριος υπογράμμισε πως η Ευρώπη σήμερα είναι πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με το 2010 για την αντιμετώπιση τυχόν κρίσεων, και ανέφερε με νόημα πως η νομισματική ένωση δεν διατρέχει κίνδυνο λόγω της ελληνικής κρίσης. Προσέθεσε πως αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι οι έλληνες πολίτες.

Προσέθεσε Η γερμανίδα ηγέτιδα σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα το διοργανώσει δημοψήφισμα, όμως κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα 18 κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν δικαίωμα να αντιδράσουν και να ορίσουν τη στάση τους.
Πηγή: skai.gr