Κλείσιμο

Γκάμπριελ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Έλληνες έρμαιο της κυβέρνησής τους

Θέμα παρουσίας της κυβέρνησης Τσίπρα έθεσε ανοιχτά ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Πιο συγκεκριμένα σε αποστροφή του λόγου του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους έλληνες έρμαιο της κυβέρνησής τους».

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε επίσης πως: «πολλά χρόνια στηρίζουμε την Ευρώπη και την Ένωση και για αυτό επιλέγουμε να παραμείνουμε εκεί και όχι αλλού. Για εμένα προσωπικά πάντοτε το αριστερό σήμαινε προοδευτικό αλλά η σημερινή κατάσταση κάθε άλλο παρά προοδευτική φαντάζει».

Ο αντικαγκελάριος τόνισε επίσης πως το δημοψήφισμα Παπανδρέου διαφέρει πολύ απο τη σημερινή κατάσταση καθώς ο Παπανδρέου ζητούσε ψήφο υπέρ της Ευρώπης και όχι κατά όπως είναι σήμερα.

Ο αντικαγκελάριος σημείωσε πως: «εννοείται πως οι έλληνες μπορούν να κάνουν δημοψήφισμα. Το ζήτημα με τη χώρα σήμερα είναι πως δεν υπάρχει στη χώρα κυβερνητική συνοχή. Θεωρώ σκανδαλώδες το ότι σήμερα μία αριστερή κυβέρνηση επιτρέπει τη «λεηλάτηση» των φτωχών στρωμάτων επίσης ποτέ δεν ετέθη πρόταση φορολόγησης του πλούτου από την Ελλάδα».

Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε επίσης πως: «ασχολούμαστε σήμερα με την κατάσταση στην Ελλάδα κυρίως λόγο των ανθρώπων της χώρας. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το λαό και να βοηθήσουμε την κατάσταση. Και τα 18κράτη μέλη είναι ανοιχτά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η έκφραση της λαϊκής βούλησης θα πρέπει να είναι απόλυτα ελεύθερη. Στην Ευρωζώνη δεν υπάρχουν όμως μόνο δικαιώματα υπάρχουν και οικονομικές δεσμεύσεις και θα πρέπει να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα πρέπει να τηρηθεί και να ακολουθηθεί. Η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να κάνει κάθε δυνατή κίνηση ώστε να βρει και εσωτερική σταθερότητα».

Το ευρώ και η Ευρώπη δεν κινδυνεύουν

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συνέχισε τονίζοντας πως η Ευρώπη και το ενιαίο νόμισμα δεν κινδυνεύουν σημειώνοντας: «Αυτό που μας ενώνει όλους είναι η συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης. είναι γεγονός πως σήμερα η ενότητα και η σταθερότητα κλυδωνίζονται και αυτό είναι κάτι το οποίο χρήζει προσοχής και σκληρής δουλειάς. Ο ανθρωπιστικός προσανατολισμός της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτος. Εμείς οι Γερμανοί θα πρέπει να συγκεντρώσουμε θάρρος και θα πρέπει να αντιληφθούμε απόλυτα το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύσεις».
Πηγή: skai.gr