Κλείσιμο

Ντάισελμπλουμ: Νέα βοήθεια με σκληρότερες προϋποθέσεις – ΕFSF: Λήξη προγράμματος

«Ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να έχει σκληρότερους όρους και προϋποθέσεις» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Οι θεσμοί θα εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα, μόνο μετά το δημοψήφισμα» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

H τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας ολοκληρώθηκε την Τρίτη το βράδυ, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν εκ νέου τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο EFSF ανακοίνωσε επισήμως τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, κάτι που ασκεί εντονότερες πιέσεις στην Ελλάδα. 


«Η επιστολή του Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Παράταση του προγράμματος ή κούρεμα δεν είναι δυνατά, και ένα πρόγραμμα του ESM πάντα αντιμετωπίζεται μέσω των κανονικών διαδικασιών» διεμήνυσε πάντως μέσω Twitter o υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

«Δεν είναι η σωστή συγκυρία για ελάφρυνση του χρέους» πρόσθεσε ο φινλανδός υπουργός. «Όλες οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα αν δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Όπως αποκάλυψαν νωρίτερα οι Financial Times, η Αθήνα ζητά από τον ESM 29,1 δισ. ευρώ που, όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή των οφειλών της Ελλάδας προς το εξωτερικό και το εσωτερικό, κάτι που σημαίνει πως η χώρα μας δεσμεύεται για σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ, καλά πληροφορημένη πηγή κοντά στο Eurogroup τόνισε ότι πιθανότατα δεν θα δοθεί η σύντομη παράταση του προγράμματος, και συνεπώς το πρόγραμμα θα λήξει στη 1 τα ξημερώματα.

Η μη παράταση του προγράμματος ελαχιστοποιεί τις όποιες πιθανότητες είχε η Ελλάδα για να καταβάλει τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ, και θα πρέπει να πληρωθούν επίσης έως τη 01:00 ώρα Ελλάδος.

Όσον αφορά το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς, που αφορά σε τρίτο πρόγραμμα, κοινοτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης.

Embedded image permalink

Πηγή: skai.gr