Ανεπίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις: Επανεξετάζει η Αθήνα την πρόταση Γιούνκερ

Έντονη κινητικότητα της τελευταίας στιγμής παρατηρείται στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να ξεκινήσει μια ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη λύσης με τους εταίρους, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που έγινε το βράδυ της Δευτέρας και αποκάλυψαν η «Καθημερινή» και ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με ανεπίσημες διαρροές που γίνονται από κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει δυνατότητα για ευρωπαϊκή βιώσιμη λύση, και μάλιστα ενδιαφέρουσα. Κατά τις ίδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε σχεδόν συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μάλιστα μεταδίδει η γερμανική «Bild», ετοιμάζονται συναντήσεις μεταξύ του κ. Τσίπρα και των θεσμών εντός των επόμενων 30 ωρών.

Ωστόσο, έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευσε στους «Financial Times» πως η ελληνική πλευρά επανεξετάζει την πρόταση Γιούνκερ, προσθέτοντας αντίθετα ότι η κυβέρνηση ίσως καταθέσει δική της νέα πρόταση μέσα στη μέρα.

Στις προσπάθειες έχει εμπλακεί ενεργά, με διαμεσολαβητικό ρόλο, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αποκάλυψε μέσω Twitter πως συνομίλησε με την Άνγκελα Μερκελ, με στόχο να βρεθεί λύση για την Ελλάδα. Όπως μεταδίδεται από τη Γερμανία η καγκελάριος φέρεται να ζητά έγγραφες δεσμεύσεις από τον κ. Τσίπρα. Αργά τη Δευτέρα, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον κ. έλληνα πρωθυπουργό.

Η επιστολή Γιούνκερ

Στην επίμαχη επιστολή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε κάποια υποχώρηση των θεσμών στο ζήτημα του ΕΚΑΣ, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δέσμευσης από την πλευρά των εταίρων για εφαρμογή της συμφωνίας του 2012 με στόχο την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να υποστηρίξει το «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Σε περίπτωση που η Αθήνα δεχτεί την πρόταση Γιούνκερ, αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup, ώστε να δοθεί τεχνική παράταση ενός μηνός στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης που κανονικά εκπνέει το βράδυ της Τρίτης.
Πηγή: skai.gr