Πρόταση ύστατης στιγμής από Γιούνκερ, «όχι» απαντά η Αθήνα

Πρόταση της ύστατης στιγμής και τελευταίας ευκαιρίας απέστειλε στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή», ο κ. Γιούνκερ ζητά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να στείλει επιστολή πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στους προέδρους της Κομισιόν και του Eurogroup, αλλά και στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, με την οποία θα αποδέχεται την πρόταση των θεσμών – όπως δημοσιεύτηκε την Κυριακή – με μια τελευταία αλλαγή που αφορά το ΕΚΑΣ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να δεσμεύεται πως με αυτά τα δεδομένα θα ταχθεί υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «Κ», αν η ελληνική πλευρά δεχτεί τη νέα πρόταση θα συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup σήμερα Τρίτη, πριν τα μεσάνυχτα, προκειμένου να υιοθετηθεί ανακοινωθέν που θα προββέπει ότι η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους θα εφαρμοστεί τον προσεχή Οκτώβριο, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Επιπλέον, το Eurogroup θα αποφασίσει τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για ένα μήνα, ώστε να μην χαθούν τα κεφάλαια που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα. Τυχόν παράταση του προγράμματος θα έδινε και πολιτική κάλυψη στην ΕΚΤ ώστε, εάν το αποφασίσει, να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα..

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί την εν λόγω πρόταση του επικεφαλής της Κομισιόν, και επιμένει στη γραμμή του «Όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν πάντως ότι η Αθήνα λαμβάνει υπόψη της την κίνηση Γιούνκερ και παραμένει ανοιχτή σε πρωτοβουλίες των θεσμών για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης.
Πηγή: skai.gr