Κλείσιμο

«Προετοιμασία για το χειρότερο» στην Ελλάδα από τη βρετανική κυβέρνηση

Σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης έναντι των τελευταίων εξελίξεων στην Ελλάδα προέβη ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος απάντησε επίσης σε δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών.

Μιλώντας λίγο μετά την ολοκλήρωση εκτάκτου συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κάμερον με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, του κεντρικού τραπεζίτη και του πρέσβη στην Αθήνα, ο κ. Όσμπορν είπε ότι η Βρετανία «ελπίζει για το καλύτερο, αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο».

Σημείωσε ότι το δημοψήφισμα αφορά στην ουσία την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι «ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα έπρεπε να ενταχθεί στη νομισματική ένωση, η έξοδός της θα ήταν τραυματική». Προειδοποίησε δε ότι κανένας δεν πρέπει να υποτιμήσει τον αντίκτυπο που θα είχε μια ελληνική έξοδος στην ευρωπαϊκή και στη βρετανική οικονομία.

Νωρίτερα ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε επίσης εκτιμήσει ότι το δημοψήφισμα αφορά το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι προς το συμφέρον του Λονδίνου θα ήταν μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων που θα έφερνε την ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που συζητήθηκαν στο έκτακτο συμβούλιο, ο κ. Όσμπορν ανέφερε πως οι προξενικές αρχές της Βρετανίας στην Ελλάδα είναι έτοιμες για παροχή όποιας βοήθειας χρειαστεί σε Βρετανούς υπηκόους και ότι θα υπάρξει επικοινωνία με δυόμισι χιλιάδες Βρετανούς συνταξιούχους που λαμβάνουν χρήματα σε ελληνικό λογαριασμό για να δώσουν εναλλακτικό τραπεζικό λογαριασμό αν το επιθυμούν.

Ο Υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε επίσης σε αναλυτικές συμβουλές της κυβέρνησης προς τις βρετανικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με ελληνικές. Βασική συμβουλή είναι η επικοινωνία με Έλληνες πελάτες και προμηθευτές για να διαπιστωθεί αν μπορούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Εν τω μεταξύ, Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες δήλωσαν στο ΣΚΑΙ ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων για την Ελλάδα, αλλά πολλές ερωτήσεις από τουρίστες που έχουν κλείσει διακοπές στη χώρα. Παράλληλα, σημειώνουν, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν περιοριστεί οι νέες κρατήσεις προς Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου το απόγευμα υπέρ της Ελλάδας. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στο Μπέρμιγχαμ.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο