Aποχώρησε η ΝΔ από τη Βουλή – Δεν έδωσε λόγο στα κόμματα η Κωνσταντοπούλου

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, αποχώρησε η ΝΔ.
Αφορμή της έντασης και της αποχώρησης στάθηκε η άρνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να δώσει το λόγο στα κόμματα, για να σχολιάσουν, όπως έκανε και η ίδια, τις δηλώσεις Γιουνκέρ σχετικά με το δημοψήφισμα, αλλά και η επίθεση που δέχτηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το Δημήτρη Στρατούλη σχετικά με τη στάση τους στο δημοψήφισμα.

Οι φωνές και οι έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της ΝΔ «ντροπή», «αυτή είναι η αριστερά;», οδήγησαν την Πρόεδρο της Βουλής να τους κατηγορήσει για ανάρμοστη συμπεριφορά και αγνοώντας τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχαν σηκωθεί όρθιοι στα έδρανα, έδωσε το λόγο στον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο Δημήτρης Στρατούλης πυροδότησε ακόμη περισσότερο το κλίμα καθώς κάλεσε τη ΝΔ «στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάει για σχοινί» και την κατηγόρησε γιατί όπως είπε « αμφισβητεί το δικαίωμα του λαού να πει τη γνώμη του», ότι ως κυβέρνηση μετέτρεψε «την πλατεία Συντάγματος σε κλειστό θάλαμο αερίων» ενώ έκανε λόγω ακόμη και για «5η φάλαγγα».

«Δεν είναι καθόλου σωστό είναι εντελώς αντιδημοκρατικό, προσβλητικό και ταπεινωτικό για την πατρίδα μας, να παρεμβαίνουν σε μια δημοκρατική διαδικασία για το τι θα ψηφίσει και τι όχι στο δημοψήφισμα» είπε ο κ. Στρατούλης προσθέτοντας ότι « παρά τις 5ετής πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων δεν κατάφεραν να τη μετατρέψουν σε προτεκτοράτο και αποικία» ενώ επετέθη και προσωπικά στη Σοφία Βούλτεψη που διαμαρτυρόταν από κάτω, λέγοντας «θα πω και για σας, έχω ράμματα για τη γούνα σας».

Η Πρόεδρος της Βουλής πάντως σχολιάζοντας νωρίτερα τις δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γικουνκέρ, έκανε λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης ή παραπληροφόρησης σε σχέση με το ερώτημα του δημοψηφίσματος και απόπειρα παρέμβασης, που αποτελεί αντιδημοκρατική παρέμβαση σε μια δημοκρατική διαδικασία. «Το απευθύνω ιδίως σε εκείνους τους εκπροσώπους των λεγόμενων θεσμών, ξεκινώντας από τον κ. Γιουνκέρ που αποφάσισε να παρέμβει σε μια διαδικασία ελεύθερης έκφρασης για το πώς θα τοποθετηθούν δημοκρατικά οι πολίτες. Το απευθύνω επίσης σε όσους προσπαθούν να αλλοιώσουν το δίλημμα σε σχέση με την ΕΕ και το νόμισμα… Αυτοί που το θέτουν με τρόπο άκρως αντιδημοκρατικό είναι εκείνοι που θέτουν το δίλημμα Ευρώπη ή όχι. Είναι εκείνοι που λένε ότι το δίλημμα είναι ναι ή όχι στην Ευρώπη. Ουδέποτε η Ευρώπη είχε ως αρχή της τις παρεμβάσεις στη λαϊκή κυριαρχία. Η Ευρώπη στηρίζεται στη δημοκρατία και στο σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας και έκβασης» κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου