Μέρκελ: Τέλος χρόνου την Τρίτη – Γκάμπριελ: «Ναι» ή «όχι» στο ευρώ στο δημοψήφισμα

Τελεσίγραφο προς την Αθήνα απέστειλαν τη Δευτέρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι το πως το «όχι» στο δημοψήφισμα είναι και «όχι» στο ευρώ.

«Το πρόγραμμα αύριο εκπνέει... Καταστήσαμε σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει διαπραγματεύσεις, δεν θα έχουμε πρόβλημα να το συζητήσουμε. Αυτό το πρόγραμμα δεν θα επιμηκυνθεί, αλλά αύριο βράδυ θα διακοπεί. Δεν υπάρχει νομική βάση για ενδιάμεσο πρόγραμμα, δεν θα υπάρξει έκατακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα» ξεκαθάρισε η καγκελάριος. 

«Αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει και η Ευρώπη. Έχουμε αρχές πάνω στις οποίες δημιουργήσαμε ένα κοινό νόμισμα. Όταν υπάρχουν περιπτώσεις κρίσης σε σχέση με το ευρώ τότε το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς να επιδείξουμε αλληλεγγύη» είπε.

«Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό. Η Ελλάδα δεν ήθελε συμβιβασμό ακόμη και για ιδεολογικούς λόγους» τόνισε

«H Eυρώπη
μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά απ’ ό,τι πριν πέντε χρόνια» σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν θέλουμε να ασκήσουμε πίεση, αλλά πρέπει να επισημάνουμε τις συνέπειες» τόνισε. «Στην Ελλάδα δόθηκε γενναιόδωρη πρόταση» επανέλαβε δε.  

«Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει δημοψήφισμα, αλλά και δικό μας δικαίωμα να σκεφτούμε την κίνηση για να προστατευθούμε» τόνισε η καγκελάριος.

«Η Ελλάδα ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί όλες τις προδιαγραφές της ευρωζώνης» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γκάμπριελ.

«Η ευρωζώνη θα βρισκόταν σε κίνδυνο αν τηρούσαμε τις προδιαγραφές της Ελλάδας αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε» πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να είναι σαφές τι ζητείται ‘ναι’ ή ‘όχι’ η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αν αποδεχθούν οι Έλληνες θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, αν όμως αποτύχει το δημοψήφισμα δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ασφάλεια της ευρωζώνης» σημείωσε από την πλερά του ο επικεφαλής του SPD.

Ο κ. Γκάμπριελ είπε επίσης ότι υπήρχε διάθεση να δοθεί τρίτο πρόγραμμα στην Αθήνα, προκείμενου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της, αλλά ο κ Τσίπρας το ήθελε χωρίς δεσμεύσεις.

«Υπήρχε διαπραγματευτική διάθεση της ευρωζώνης, αλλά η ελληνική πλευρά ήθελε λευκή επιταγή» παρατήρησε ο αντικαγκελάριος.

Όπως είπε, ο έλληνας πρωθυπουργός «επικαλούνταν ιδεολογικά κριτήρια για να μην τηρεί τις προδιαγραφές, αλλά η ευρωζωνη - εξήγησε - έχει οικονομικά κριτήρια που ισχύουν και για τα υπόλοιπα 300 εκατ. πολίτες.»
Πηγή: skai.gr