Δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή, «όχι» ζητά η κυβέρνηση

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή η την απόρριψη της πρότασης των δανειστών, την επόμενη Κυριακή, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ομόφωνη στήριξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε πως θα δεχτεί και θα εφαρμόσει την όποια απόφαση των πολιτών, όμως, παρά το γεγονός ότι δεν το είπε ευθέως, κάλεσε ξεκάθαρα το λαό να απορρίψει το σχέδιο των θεσμών. Έκανε λόγο για ένα «τελεσίγραφο» που «αντίκειται στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος» και «συσσωρεύει δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό».

Τόνισε δε πως μολονότι «η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι όλων μας», μια Ευρώπη χωρίς δημοκρατία θα είναι μια οντότητα «χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα». «Σας καλώ να απαντήσετε περήφανα και κυρίαρχα στον αυταρχισμό και τη λαίλαπα της λιτότητας», ώστε ο λαός να «στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας», προσέθεσε.

Η διαδικασία για την οργάνωση του δημοψηφίσματος θα αρχίσει το Σάββατο. Στις 12:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την έως τώρα ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου, το ερώτημα που θα τεθεί θα αφορά την πρόταση που κατέθεσαν οι εταίροι στο Eurogroup της Πέμπτης, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών – μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον – αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στις 14:00 το μεσημέρι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή απόσυρση του όλου σχεδίου των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το Σάββατο θα ζητήσει με επίσημη επιστολή την «ολιγοήμερη παράταση» του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, που κανονική λήγει την Τρίτη, 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στόχος του Eurogroup θα είναι ακριβώς να αποφασίσει επί του ελληνικού αιτήματος για μικρή επέκταση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε ανεκτικός απέναντι στην απόφαση της Αθήνας για δημοψήφισμα.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθούν το Σάββατο κ. Ντράγκι, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή ώστε να εξετάσει την κατάσταση πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.

Η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ελήφθη μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, που στη συνέχεια διευρύνθηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος συζητήθηκε πολύ σοβαρά μεταξύ του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του το βράδυ της Τετάρτης, στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, πρωτοστάτης υπέρ της προσφυγής στη λαϊκή βούληση φέρεται να ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Επίθεση στην απόφαση του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η αντιπολίτευση.
Πηγή: skai.gr