Κρίσιμη διευρυμένη συνεδρίαση στο Μαξίμου ενόψει του Eurogroup

Σε νύχτα εξελίξεων και – πιθανώς – αποφάσεων αναδεικνύεται η σημερινή, αφού η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, που άρχισε στις 20:30, έχει πλέον διευρυνθεί σε σύσκεψη Υπουργικού Συμβουλίου, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup του Σαββάτου.

Στη συνεδρίαση συμμετέχει σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, με την εξαίρεση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έχει παραμείνει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας.

«Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική», δήλωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης κυβερνητικός αξιωματούχος, στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει «απολύτως ανεπαρκή» την πρόταση των δανειστών για 5μηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος και χρηματοδοτική στήριξη 15,5 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ αλλά και πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης, αν κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών η Ελλάδα απορρίψει την πρόταση των θεσμών, θα τεθεί επί τάπητος σχέδιο Β, προκειμένου να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα και οι αγορές της νομισματικής ένωσης από τις συνέπειες μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε την Παρασκευή πως οι πιθανότητες συμφωνίας είναι πάνω από 50%, προειδοποιώντας ωστόσο πως τυχόν ναυάγιο μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων από τη Δευτέρα. Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει τοποθετήσει την πιθανότητα θετικής έκβασης στο 50-50.
Πηγή: skai.gr