Δύο προτάσεις στο τραπέζι - Η πρόταση των θεσμών (συνεχής ενημέρωση)

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι επικεφαλής των θεσμών δεν κατέληξαν σε κοινό κείμενο θέσεων, παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του τελευταίου διημέρου.

Οι θεσμοί κατέθεσαν δικό τους κείμενο μέτρων στο Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει από τις 14:30, ενώ η ελληνική πλευρά κατάθεσε κείμενο-αντιπρόταση. Οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να πετύχουν πλέον μια κοινά αποδεκτή σύγκληση μεταξύ των δυο σχεδίων, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Γύρω στις 17:00 το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε πως το Eurogroup διέκοψε επ' αόριστον τις εργασίες του περιμένοντας από την ελληνική πλευρά να καταθέσει νέες προτάσεις. Ωστόσο, άλλα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μικρό διάλειμμα.

Tα δυο έγγραφα, το ελληνικό και θεσμών, δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους αναφέρει, ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ, αντίθετα, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στούμπ, κάνει λόγο για μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο έγγραφα.

Δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τόνισε ότι δεν θα συζητηθούν έκτακτα σενάρια.

Το σχέδιο των θεσμών

Αρκετές διαφορές αλλά και ορισμένες υποχωρήσεις, περιλαμβάνει το σχέδιο των δανειστών, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στους «Financial Times»

Το κείμενο των δανειστών περιλαμβάνει μια σημαντική υποχώρηση από την πλευρά των πιστωτών στο συνταξιοδοτικό, και αφορά το χρονικό όριο για την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Οι δανειστές αρχικά ήθελαν να υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο μέχρι το 2017 ενώ η Αθήνα αντιπρότεινε το 2020.

Το νέο σχέδιο «μοιράζει» τη διαφορά, στον Δεκέμβριο του 2019. Πάντως το πιο εύπορο 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ θα χάσει το επίδομα μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία.

Παράλληλα, οι δανειστές κρατούν την ελληνική πρόταση για αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.

Όπως και στην πρώτη αντιπρότασή τους, οι πιστωτές δέχονται επίσης την πρόταση της κυβέρνησης για τρεις συντελεστές ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός «υπερμειωμένου» συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο. Επίσης, οι πιστωτές έχουν υποχωρήσει στο θέμα του ηλεκτρισμού, συναινώντας σε διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%, συντελεστή στον οποίον θα υπαχθούν και τα βασικά τρόφιμα.

Ωστόσο, όλα τα άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατεργασμένων και συσκευασμένων, καθώς και η εστίαση άλλα και η διαμονή στα ξενοδοχεία μεταφέρονται στο 23%.

Επίσης, οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Σημειώνεται πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ελληνικό κείμενο που έχει δοθεί στο Eurogroup κάνει ειδικά αναφορά στη μη κατάργηση της έκπτωσης.

Άλλη σημαντική διάφορα είναι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022, αντί για το 2025 που είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.



Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ΜΝΙ, δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η απειλή ενός τελεσιγράφου για την Ελλάδα, ενώ σημειώνει ακόμα ότι αν σήμερα δεν υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανό να συνεδριάσει το Eurogroup εκ νέου το Σάββατο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της που εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι προτάσεις αποτελούν μία άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup και υπογραμμίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση.

Τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός σημειώνουν


Νωρίτερα, περίπου στις 10 το πρωί της Πέμπτης, ξεκίνησε ο νέος γύρος διαβουλεύσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από την έναρξη του σημερινού Eurogroup ενώ είχαν προηγηθεί στις 7 οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες σύμφωνα με κοινοτική πηγή ήταν «εποικοδομητικές».

Η πρόταση των θεσμών στα αγγλικά


Πηγή: skai.gr