Μέρκελ: Αντιμετωπίσιμη μια ευρωκρίση - Μεταρρυθμίσεις αντί ανταλλάγματος

«Η Ευρώπη είναι τώρα δυνατή, μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση» δήλωσε με νόημα την Πέμπτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στη γερμανική βουλή. «Η βασική αρχή της Ευρώπης είναι μεταρρυθμίσεις έναντι "ανταλλάγματος"» σημείωσε δε. 

«Εάν η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση, μια συμφωνία παραμένει δυνατή (...) η Ελλάδα είχε υποσχεθεί το Φεβρουάριο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και αυτή είναι η βάση για να συνεχίσουμε» επισήμανε η κ. Μέρκελ.

«Το δεύτερο πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, οι άλλες χώρες το ολοκλήρωσαν» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, ενώ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, η χώρα μας έχει δεχθεί βοήθεια χωρίς προηγούμενο από τους εταίρους ως ένδειξη αλληλεγγύης. «Δυστυχώς, ξανά και ξανά κάποιες απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι όμως μόνο προϋπόθεση ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα, είναι και προϋπόθεση ώστε να δείξει βιώσιμα αποτελέσματα η βοήθεια για την αυτοβοήθεια. Στην Νομισματική Ένωση πηγαίνουν χέρι-χέρι η αλληλεγγύη με την ίδια ευθύνη» σχολίασε.

«Απόλυτη καταστροφή για τη Ελλάδα» χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Μεγαλύτερη ζημιά από ένα Grexit θα πάθουν οι δανειστές απ’ ό,τι η Ελλάδα» επέμεινε πάντως στο Mega ο Δημήτρης Στρατούλης. «Μην ανησυχεί ο κόσμος, θα δυσκολευτούμε για μερικούς μήνες αλλά όλα θα πάνε καλά» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

«Η κυβέρνηση δεν έχει εκδηλώσει διάθεση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής» τόνισε πάντως στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας

«Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις μας και έχουμε κάνει συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, αυτό είναι το βασικό πλαίσιο εκτός λεπτομερειών» διεμήνυσε. 
Πηγή: DW - skai.gr