Τσίπρας: Να γεφυρώσουμε τις διαφορές με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος

«Δουλεύουμε για να γεφυρώσουμε τις εναπομείνασες διαφορές, και ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα, και εργαζόμαστε προκειμένου να φθάσουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. 

«Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη συνάντηση ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Reuters, ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν απαισιόδοξος στις προοπτικές συμφωνίας, δήλωσε ότι τώρα μια συμφωνία η οποία θα γίνει αποδεκτή από το Εurogroup της 18ης Ioυνίου είναι πιθανή.

«Η αγελάδα πρέπει να φύγει από τον πάγο, αλλά συνεχίζει να γλιστράει. Θα προσπαθήσουμε να της δώσουμε ένα ακόμα σπρώξιμο σήμερα», δήλωνε νωρίτερα ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, όπου συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, με την γερμανίδα καγκελάριο να παραπέμπει τη διαπραγμάτευση ωστόσο σε τεχνικό παρά σε πολιτικό επίπεδο.

Στόχος της συνάντησης Γιούνκερ-Τσίπρα ήταν να διαπιστωθεί «αν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς μια λύση με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αλλά και τις συζητήσεις που είχαν οι δυο άνδρες» στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Τετάρτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η συμφωνία Ελλάδας - θεσμών θα πρέπει να περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους επισήμανε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με Μέρκελ και Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες.

Εφικτή είναι μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έως την επόμενη Πέμπτη, οπότε είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε από την Εσθονία ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την πεποίθηση πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία εξέφρασε νωρίτερα την Πέμπτη και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας όμως πως οι επόμενες ημέρες θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό ώστε να υπάρξει σύγκλιση.

Σκληρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Πηγή: skai.gr