Ν. Κωνσταντόπουλος: «Μη εκλογή η διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ»

Για την διαδικασία ψηφοφορίας στο ΠΑΣΟΚ
«Σήμερα υπάρχουν πολλά προβλήματα και για τα κόμματα και για τους θεσμούς που είναι η συνταγματική οργάνωση της δημοκρατίας. Δεν είναι πρόβλημα σήμερα ο λαοπρόβλητος αρχηγός και οι απλοϊκοί τρόποι επιβεβαίωσής του και φοβούμαι ότι με βαρύγδουπο τρόπο λέγονται καινοφανή, απλοϊκά αλλά και επικίνδυνα πράγματα».
«Αυτή η διαδικασία εκλογής του προέδρου ενός κόμματος είναι «μη εκλογή» και ταυτόχρονα αυτό το εμφανιζόμενο ως έκτακτο συνέδριο είναι «μη συνέδριο». Και το λέω αυτό γιατί η δημοκρατία της συμμετοχής σημαίνει οργανωμένο τρόπο αντιπροσώπευσης με βάση εντολή, με βάση ψηφοφορία, με βάση τη δυνατότητα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» σε όλους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος νομιμοποίησης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, παρά μονάχα η έκφραση της κοινωνίας των πολιτών μέσω των οργανώσεων που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Δομές του Συντάγματος, δομές της συνταγματικής μας δημοκρατίας είναι τα κόμματα, είναι ο συνδικαλισμός, είναι η αυτοδιοίκηση».
«Αυτό το ιδιότυπο σχήμα, το οποίο προωθείται από την πλευρά της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι ένα περισσότερο επικοινωνιακό...μία επικοινωνιακή επινόηση και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με εσωκομματική δημοκρατία, με δημοκρατία της συμμετοχής της αντιπροσώπευσης του ελέγχου και της εντολής. Φοβούμαι λοιπόν ότι πάμε σε μία μετάλλαξη συνταγματικού πια χαρακτήρα και σε μία προβολή αντιλήψεων, οι οποίες έχουν ένα ιδιότυπο ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο που δεν έχει σχέση με την κοινωνία των πολιτών και με τη δημοκρατία των θεσμών».
«Η δημοκρατία της συμμετοχής δεν γίνεται με επικοινωνιακά κόλπα, ούτε με εικόνες, ούτε με εντυπώσεις ούτε με ευκαιριακές διαδικασίες. Η δημοκρατία της συμμετοχής απαιτεί και ζητάει θεσμούς. Θεσμούς, οι οποίοι παίζουν συγκεκριμένο ρόλο και η εκλογή του προέδρου ενός κόμματος -το οποίο μάλιστα διεκδικεί την εξουσία- αυτή η εκλογή έχει και συνταγματικές παραμέτρους. Ο ρόλος του αρχηγού ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσία έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και μέχρι σήμερα εγώ δε γνωρίζω άλλο τρόπο αντιπροσώπευσης των πολιτών, παρά μονάχα μέσα από τους θεσμούς που οργανώνονται δημοκρατικά και είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν με την αρχή της δημοκρατικής νομιμότητας. Η αρχή της δημοκρατικής νομιμότητας είναι να σεβαστείς τι σου λένε οι αρχές, οι ανεξάρτητες αρχές, το Σύνταγμα και οι διατάξεις των νόμων».
«Η νοοτροπία που λέει `εκλέγεται ο αρχηγός από τους φίλους του` δεν έχει ένταξη στην υπάρχουσα συνταγματική δομή σε καμιά χώρα του κόσμου. Φοβάμαι λοιπόν ότι λέγονται καινοφανή πράγματα χάριν εντυπωσιασμού αλλά ουσιαστικά αυτά τα καινοφανή πράγματα αποδεικνύεται ότι είναι και απλοϊκά, οδηγούν σε μια αποπολιτικοποίηση της δημοκρατίας, οδηγούν τα κόμματα από κόμματα ενεργών πολιτών μελών να μετατρέπονται σε κόμματα με λομπίστες και φίλους».
ΔΗΜ.: Πριν από λίγο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε πως η Αρχή δεν γνώριζε λέει ότι τροποποιούμε το καταστατικό που περιλαμβάνει και διάταξη για τους φίλους, ώστε να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.
ΚΩΝ: «Μάλλον ο κύριος Χρυσοχοϊδης δεν ξέρει πολύ καλά τη μεγάλη σημασία που έχει για τη σύγχρονη εξέλιξη των θεσμών και τη σύγχρονη προστασία της ζωής και των δεδομένων της ζωής των πολιτών, ποια σημασία έχει αυτή η συστηματική πια τεκμηρίωση και επεξεργασία θέσεων για πραγματική προστασία της αξιοπρέπειας της ζωής και των δεδομένων των πολιτών, δεν τα ξέρει προφανώς ο κύριος Χρυσοχοϊδης και νομίζει ότι είναι συνδικαλιστικού τύπου διαδικασίες. Καλά θα κάνουν να μελετήσουν σοβαρότερα και ουσιαστικότερα, γιατί σε όλο τον κόσμο σήμερα στο επίπεδο της θεωρίας, της πολιτειολογίας, της κοινωνιολογίας, στο επίπεδο της θεώρησης των θεσμών και της αναζήτησης διευρυμένων θεσμών συμμετοχής των πολιτών υπάρχουν πολύ μεγάλες και πολύ έντονες και συστηματικές επεξεργασίες, καμία σχέση δεν έχουν με αυτά τα πράγματα, τα οποία -επιτρέψτε μου να πω- είναι λιγάκι...έξω από όλο το ιστορικό, κοινωνικό και προγραμματικό περιεχόμενο μιας διευρυμένης δημοκρατίας με κατοχυρωμένη και οργανωμένη τη συμμετοχή των πολιτών για να έχουν ρόλο στις αποφάσεις, να ασκούν έλεγχο στις αποφάσεις και να συνδιαμορφώνουν μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες με πλειοψηφίες, μειοψηφίες και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους τις πολιτικές και προγραμματικές τους επεξεργασίες».
«Αλίμονό μας αν πάμε σε διαδικασίες όπου ο λαοπρόβλητος ηγέτης επιβεβαιώνεται δια βοής από το πλήθος των φίλων. Μήπως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξαναστοχαστεί και να δει ότι ένα τέτοιο μοντέλο παραπέμπει αλλού; Και όχι σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας;».
ΔΗΜ.: Τι εννοείτε;
ΚΩΝ: «Εννοώ ότι... στη διάλυση πλέον των κομμάτων και όχι στη δημοκρατική ενίσχυση και εμβάθυνση στο εσωτερικό των κομμάτων, παραπέμπει σε λαϊκισμούς, σε λαϊκίστικες αντιλήψεις και σε ολίγον ποπουλίστικες αντιλήψεις».
ΔΗΜ.: Πως βλέπετε τώρα να εξελίσσονται τα πράγματα μετά και την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων...
ΚΩΝ: «Είναι θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ».
ΔΗΜ.: Το ΠΑΣΟΚ απάντησε, είπε «εμείς θα προχωρήσουμε κανονικά»
ΚΩΝ.: «Δε νομίζω ότι δίνει καλό δείγμα σεβασμού της δημοκρατικής νομιμότητας, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί να είναι και εις την πρωθυπουργία της χώρας. Ο απλός πολίτης εισπράττει ένα μήνυμα περιφρόνησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς τη συνταγματική έννομη τάξη, είναι δικαίωμά τους να το κάνουν. Αντιλαμβάνεστε όμως ποια χαλάρωση πια και ποια απονεύρωση επέρχεται σε όλη την αρχιτεκτονική των δημοκρατικών θεσμών. Όποιος μας αρέσει γίνεται σεβαστός, όποιος δε μας αρέσει περιφρονείται, δίκαιον είναι η θέλησης η δικιά μας, πάνω από την συνταγματική τάξη, η θέληση εκείνου, ο οποίος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια όλες τις συνταγματικές ρήτρες και νομίζω ότι δεν είναι δείγμα δημοκρατικής ευαισθησίας και συνέπειας».
Πηγή: skai.gr