Κλείσιμο

Α.Μακρυπίδης: «Πρόγραμμα εκκρεμές αυτό της ΝΔ»

Για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ
«Η ΝΔ με μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσε το οικονομικό της πρόγραμμα γιατί ήδη είμαστε ένα μήνα πριν από τις εκλογές. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ένα εκκρεμές, γιατί κινείται μεταξύ ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης και φυσικά και της άλλης ακραίας λαϊκίστικης αντίληψης. Αυτές οι δύο τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα της ΝΔ εκφράζονται στο συγκεκριμένο οικονομικό της πρόγραμμα. Από τη μια έχουμε ιδιωτικοποιήσεις, πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, κατάργηση επιχειρήσεων του δημοσίου και κατ‹ επέκταση και απολύσεις εργαζομένων. Από την άλλη έχουμε παροχές, μειώσεις φόρων, μέτρα τα οποία απηχούν θετικά στην αγοράΙ».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει οικονομικό πρόγραμμα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ
«Ηδη το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για το 2004 έχει εξαγγελθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό στην έκθεση Θεσσαλονίκης και με μια σειρά νομοθετήματα έχει πάρει σάρκα και οστά. Αφετέρου υπήρξε και η εξαγγελία για την κοινωνική χάρτα της τετραετίας 2004-2008 και σας αναφέρω ότι ήδη μέσα από αυτή την κοινωνική χάρτα που έχει τους άξονες της γενικότερης οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία που όντως στοχεύει όχι απλώς στην οικονομική σύγκλιση των μεγεθών αλλά την πραγματική, την κοινωνική σύγκλιση υπάρχουν οι άξονες και ο κ. Παπανδρέου από όταν ανέλαβε έμμεσα και άμεσα μεθαύριο την ευθύνη της προεδρίας του κόμματος ως υποψήφιος δηλαδή πρωθυπουργός εν όψει των εκλογών έρχεται με μια σειρά μέτρα, θέσεις, πρωτοβουλίες και δίνει το στίγμα το προσωπικό του σε αυτή την κατεύθυνση. Ηδη ο κ. Παπανδρέου με μια σειρά μέτρα στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, στις επαφές του με τις κοινωνικές ομάδες, στη συζήτηση με τον λαό και ακούει και προτείνει. Αναφέρομαι συγκεκριμένα για τους αγρότες, ανέφερε μια σειρά μέτρα που έχουν να κάνουν με την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, μίλησε για το εγγυημένο εισόδημα των αγροτών μέσα από το νέο τρόπο συνέχισης καταβολής των επιδοτήσεων, μέτρα που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης των αγροτών. Και μια σειρά άλλα μέτρα όχι μόνο για τους αγρότες αλλά και για τους μικρομεσαίους και γενικότερα για τις επιχειρήσεις δημιουργούν ένα καινούργιο οικονομικό περιβάλλον. Εκεί είπε ότι σε αυτό το νέο οικονομικό περιβάλλον το ελκυστικό για τους επενδυτές, το κύρος του, οι γνωριμίες του, οι σχέσεις του θα έρθουν να συμβάλουν κατά τι περαιτέρω στην προσπάθεια έξω των επενδύσεων στην χώρα».
Σχολιάζοντας το επιχείρημα της ΝΔ ότι τα χρήματα με τα οποία Θα υλοποιηθούν τα οικονομικά μέτρα, θα είναι από περικοπές δαπανών από τον δημόσιο τομέα και κατασπατάλησης χρημάτων.
«Αυτό είναι ένα επιχείρημα που το επικαλείται η ΝΔ γιατί δεν μπορεί να απαντήσει πειστικά στο που θα βρει τα λεφτά προκειμένου να προχωρήσει στις όποιες παροχές έχει εξαγγείλει. Γιατί θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η οικονομία για να αυξήσει το ΑΕΠ, ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης την οικονομίας της χώρας μας έχει δημιουργήσει την δυναμική αυτή, δημιουργεί το αποθεματικό, το οποίο μπορεί να διατεθεί στις αδύνατες κοινωνικές ομάδες πράγμα που αν αυτό το ομολογήσει σημαίνει ότι η οικονομία μας όλα τα χρόνια μπήκε σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Επειδή όμως αυτό δεν μπορεί να το ομολογήσει προσφεύγει σε μια εύκολη λύση όχι όμως πειστική, ότι θα βρει τα λεφτά αυτά μέσα από την προσπάθεια περιορισμού κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Γιατί περικοπή των δαπανών μπορεί να γίνει και με περικοπή των κοινωνικών δαπανών, δεν το λέει όμως. Έχουμε το προηγούμενο της διακυβέρνησης της χώρας το `90-`93 που όντως είχαμε περιστολή των κοινωνικών δαπανών, είχαμε περιοριστική πολιτική όσον αφορά τις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων που σήμερα δεν τα λέει γιατί είμαστε μπροστά στις εκλογές».
ΔΗΜ. Υπονοείτε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο;
ΜΑΚΡ. «Εγώ προφανώς από τις απόψεις που εκφράζει η ΝΔ ή κάποια στελέχη της ΝΔ όταν αναφέρουν ότι η οικονομία δεν πάει καλά, όταν αναφέρουν ότι η οικονομία είναι χάλια, όταν αναφέρουν ότι η οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμμαζέματος της οικονομίας, μια περιοριστική πολιτική, ε! νομίζω ότι χωρίς να το ομολογεί αυτό υποκρύπτεται».
Πηγή: skai.gr