«Συμφωνία χωρίς τελεσίγραφα» ο στόχος της συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερ

Συμφωνία Αθήνας - εταίρων, το συντομότερο δυνατόν, και «χωρίς τελεσίγραφα», είναι ο στόχος της πρόσκλησης για έκτακτη συνάντηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν στον πρωθυπουργό. Στον απόηχο δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για πρόθεση της Αθήνας για έξοδο από το ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το βράδυ στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από πρόσκληση που τού απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες είχαν την Τρίτη επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για συμφωνία. Η ελληνική πρόταση εστάλη τη Δευτέρα το βράδυ στους θεσμούς.

Αργά το βράδυ της Τρίτης οι ίδιες πηγές έλεγαν στο ΑΜΠΕ ότι ο κ. Γιουνκέρ προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό επειγόντως στις Βρυξέλλες καθώς ο επικεφαλής της Κομισιόν «είναι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και συνομιλίες, και όχι μέσω τελεσιγράφων.»

Ως συνέπεια των προσπαθειών του ίδιου του Γιούνκερ στη μίνι σύνοδο κορυφής του Βερολίνου, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η Επιτροπή κατάφερε να επιτευχθεί προσέγγιση τόσο ανάμεσα στις θέσεις των θεσμών μεταξύ τους όσο και μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι τώρα υπάρχει μια ευκαιρία μέσα από προσωπικές επαφές και συζήτηση να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Άνγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και Φρανσουά Ολάντ.

Η πρόσκληση Γιούνκερ έρχεται και μετά την αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Ελλάδα κατέθεσε, τη Δευτέρα βράδυ, επισήμως, στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως, άλλωστε, όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς εκφράζοντας εμμέσως τη δυσφορία του για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup. 

Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης και το EuroWorking Group. 

Σύμφωνα με το Reuters, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «θα ενημερώσουν τον κ. Τσίπρα τηλεφωνικά για την πρόταση (της πενταμερούς) εντός ωρών».
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr