Μ. Παπαγιαννάκης: «Συνέδριο - προεκλογική συγκέντρωση»

Για τη διαδικασία εκλογής του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ
«Από την στιγμή που δεν είναι θεσμοποιημένη, είναι μιας χρήσεως. Δηλαδή -εγώ να σας πω το εξής - πέστε ότι επεκτείνεται το μέτρο, πράγμα για το οποίο αμφιβάλω αλλά εν πάση περιπτώσει γιατί να αμφισβητήσω την καλή πρόθεση και την καλή πίστη των φίλων μας του ΠΑΣΟΚ που το λένε δηλαδή ότι έτσι με τον ίδιο τρόπο π.χ εκλέγονται και άλλα όργανα του ΠΑΣΟΚ γιατί αν δεν εκλέγονται άλλα όργανα του ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο τρόπο τότε ο πρόεδρος είναι απολύτως παντοδύναμος και δε δίνει λογαριασμό σε κανένα και τους γράφει όλους στα παλιά του τα παπούτσια. «Εμένα με ψήφισαν ένα εκατομμύριο, εσύ τι είσαι; Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που σε ψήφισαν σε ένα συνέδριο χίλια άτομα, τα οποία βγήκαν από μέλη, 100 χιλιάδες, το πολύ».
«Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια γιγάντια - πάρα πολύ πετυχημένη, διάρκειας τριών ημερών- προεκλογική συγκέντρωση, τεράστια προεκλογική συγκέντρωση. Μπράβο που το καταφέρανε, δεν έχει καμία σχέση όμως με την έννοια της συμμετοχής αυτό. Δηλαδή είναι εξωφρενικό. Συμμετέχω σημαίνει ότι έχω ευθύνες, και σημαίνει επίσης ότι παίρνω μέρος και διαλέγω από πράγματα διαφορετικά. Δηλαδή υπάρχουν επίδικα αντικείμενα, «τσακωνόμαστε» έστω και με δύο απόψεις ή με τρεις ή με δεκατρείς και βεβαίως και στη διαμόρφωση των απόψεων συμμετέχω. Αυτό δε γίνεται, η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η ιστορία της έχουνε δείξει ότι αυτά γίνονται με διάφορους τρόπους και στα κόμματα, τα οποία βεβαίως μπορεί να αγκυλωθούν και να θέλουνε ταρακούνημα, γκρέμισμα και ξαναχτίσιμο αλλά όχι κατάργηση. Γίνεται στα κόμματα, γίνεται σε πολιτικούς συλλόγους, γίνεται σε λέσχες, γίνεται σε ενώσεις πολιτών, σε εκατό χιλιάδες πράγματα, σε «χυλό» δε γίνεται».
«Η κρυφή ελπίδα που ειπώθηκε κιόλας από στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι αυτό το ένα εκατομμύριο - αν είναι ένα εκατομμύριο, γιατί από τη στιγμή που δεν είναι θεσμοποιημένα τα πράγματα ό,τι θέλεις ανακοινώνεις αλλά εν πάση περιπτώσει δε θα ανακατευτώ σ` αυτό-, αν λοιπόν οι πάρα πολλοί που ήταν εκεί πείσουν ο καθένας άλλους δύο νάτο πάλι που ξαναβρήκαμε τη συσπείρωσής μας του 2000. Έξυπνο είναι, όμως δε δέχομαι με κανένα τρόπο ότι είναι μια νέα μέθοδος συμμετοχής και συναπόφασης, γιατί πραγματικά τέτοια πράγματα μας χρειάζονται, δόσεις άμεσης δημοκρατίας μας χρειάζονται πάρα πολλές αλλά αυτό δεν είναι, αυτό είναι άλλο πράγμα».
«Νομίζω ότι είναι μια η εκσυγχρονισμένη μορφή (μιας μεγάλης συγκέντρωσης στην Ομόνοια που γινόταν πριν από είκοσι χρόνια)».
«Η ερώτηση που πρέπει να θέσει κανείς σε αυτούς που καλή τη θελήση και καλή τη πίστη υποστηρίζουν ότι είναι νέες μορφές οργάνωσης και συμμετοχής, είναι: «ο νέος πρόεδρος που λογοδοτεί;» Εάν χάσει μεθαύριο ο κ. Παπανδρέου τις εκλογές και πρέπει να απολογηθεί γιατί, σε ποιόν θα απολογηθεί στο ένα εκατομμύριο, το οποίο θα το μαζέψει στην πλατεία; Όχι βέβαια στα όργανα του κόμματος, τα οποία είναι ήδη και παλαιάς κοπής γιατί έχουν εκλεγεί πριν δύο τρία χρόνια και από πολύ περιορισμένες εκλογικές βάσεις. Εγώ έχω ένα εκατομμύριο πίσω μου εσύ τι έχεις; Καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει και το σπέρμα του αυταρχισμού, της συγκεντροποίησης της εξουσίας, της ασυδοσίας, της αυθαιρεσίας. Και η απάντηση που δίνεται επίσης δε στέκει ότι δε θα το κάνει αυτό ο κ. Παπανδρέου γιατί έχει καλό χαρακτήρα. Εγώ δεν τον αμφισβητώ καθόλου, εξαιρετικό χαρακτήρα αλλά οι θεσμοί δεν έχουν φτιαχτεί με βάση τα χαρακτηριστικά των χαρακτήρων των ανθρώπων. Εκεί στα θεσμικά, οι φίλοι μας του ΠΑΣΟΚ επιμένουν να κάνουνε «πατάτες» διότι και παλαιότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει «δεν υπάρχουνε θεσμοί, υπάρχει ο λαός», με τον οποίο εγώ συνομιλώ κατευθείαν, αυτό εννοούσε δεν το έλεγε αλλά αυτό εννοούσε. Ε, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Πηγή: skai.gr