Reuters: Eνόχληση στην Ευρωζώνη - «Ο Γιούνκερ παίζει τον καλό μπάτσο στην Αθήνα»

Δυσαρεστημένες έναντι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επειδή παίζει τον «καλό μπάτσο» στην Αθήνα στις διαπραγματεύσεις, είναι αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Ορισμένες χώρες του ενιαίου νομίσματος κατηγορούν την Κομισιόν ότι τρέφει την Ελλάδα με ψεύτικες ελπίδες για νέα δάνεια και λιγότερες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων, αλλά παρόλαυτα θέλουν από τις Βρυξέλλες να βρει τρόπο να την κρατήσει στο ευρώ» σημειώνεται.

Σύμφωνα με το Reuters, μετά από τέσσερις μήνες συνομιλιών με ελάχιστη πρόοδο, τα «γεράκια» της ευρωζώνης κατηγορούν τον πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ότι «θολώνουν το μήνυμά τους» παίζοντας τον «καλό μπάτσο».

«Η Ελλάδα είναι τώρα κοντά στην χρεοκοπία, και εξακολουθεί να αντιστέκονται στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό που αποτελούν προαπαιτούμενα για περισσότερη βοήθεια» δηλώνει το πρακτορείο.

Ορισμένες κυβερνήσεις
πιστεύουν ότι οι πιστωτές θα είχαν γρηγορότερα αποτελέσματα, αν τα θεσμικά όργανα που τους εκπροσωπούν -η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παρουσίαζαν ένα ενιαίο και «σκληρό» μέτωπο.

«Υπό αυτή την άποψη, νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει ένα κακό ρόλο» σχολίασε ανώτερος αξιωματούχος κράτους - μέλους της Ευρωζώνης που δεν κατονομάζεται.

«Μερικοί άνθρωποι στην Αθήνα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν τα χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις, και επικαλούνται τον Γιούνκερ, τους επιτρόπους του και τον Μοσκοβισί ότι υποστηρίζουν τη θέση τους» δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος. «Πιστεύουν ότι ο Γιούνκερ τους θέλει να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα» πρόσθεσε.

Στις δυσαρεστημένες χώρες με τη διαπραγματευτική τακτική της Κομισιόν περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ακόμη και η διαλλακτική Γαλλία αρχίζει να δυσαρεστείται λίγο» υποστήριξε, ωστόσο μέχρι στιγμής καμία κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει δημοσίως κριτική στον Γιούνκερ.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας