Κλείσιμο

Βαρουφάκης: Λύση μόνο εντός θεσμών και ευρωπαϊκής οικογένειας (upd)

«Λύση στη διαπραγμάτευση μπορούμε να βρούμε μόνο με τους εταίρους και όχι εκτός θεσμών και ευρωπαϊκή οικογένειας» ξεκαθάρισε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στην τράπεζα των χωρών BRICS, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι μία «τέτοια τράπεζα μπορεί να παίξει επικουρικό ρόλο, μετά τη συμφωνία με τους εταίρους. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια τέτοια συμφωνία.

 Όποιος νομίζει κάτι τέτοιο απλά δε γνωρίζει τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας» είπε ο Υπουργός. Αποσαφήνισε δε, ότι το οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας είναι οικογενειακό μας θέμα εντός της Ευρώπης και σημείωσε ότι «όλες οι άλλες σχέσεις με τη Ρωσία, την Κινά, τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, πάντα θα γίνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον αλλά λύση στην διαπραγμάτευση θα βρούμε με τους εταίρους δε θα βρούμε εκτός θεσμών και ευρωπαϊκής οικογένειας» κατέληξε.

Στο πλαίσιο της ίδιας ερώτησης υπήρξε και έντονη αντιπαράθεση του ερωτώντα Ηλία Κασιδιάρη και του υπουργού, με αφορμή τις κατηγορίες του χρυσαυγίτη βουλευτή προς την κυβέρνηση και η αποστροφή του ότι είναι «εύκολο να ζητάς λιτότητα και μετά να είσαι στη βίλα σου και να πίνεις το κοκτέιλ σου» αντιπαραβάλλοντας μάλιστα την «εικόνα» αυτή με την αντίστοιχη των χρυσαυγιτών βουλευτών που θα επιστρέψουν στη φυλακή.

«Δεν είστε φυλακή για την αντίστασή σας στο μνημόνιο, αλλά για εγκληματικές πράξεις. Δεν είμαι δικαστής αλλά στη φυλακή δεν είστε λόγω της αντίστασης στο μνημόνιο» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην πτέρυγα του ακροδεξιού κόμματος.

«Δέσμευση στο διηνεκές για μη αλλαγές στο ΦΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει»

«Δέσμευση στο διηνεκές για μη αλλαγές στο ΦΠΑ των νησιών δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν» τόνισε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο έως την 1ηΣεπτεμβρίου δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα παλέψει ώστε η νησιωτική πολιτική να είναι τέτοια που θα συνάδει με τις προσδοκίες των κατοίκων των νησιών.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μέχρι και σήμερα –όπως είπε χαρακτηριστικά– για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τη στάση των συνομιλητών της κυβέρνησης «απολύτως ανάλγητη απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας» και πρόσθεσε ότι «τα αδιάσειστα επιχειρήματα της κυβέρνησης τα προσπερνούν οι θεσμοί όχι οι εταίροι μας. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να απελευθερωθούμε από τη μνημονιακή δέσμευση» είπε.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου