Κλείσιμο

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία

Διαψεύδει ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, τα περί θετικής πορείας των διαπραγματεύσεων.

Υπήρξε μεν κάποια πρόοδος, αναφέρει ο Γιέγκερ, η συνολική λύση ωστόσο, πρόσθεσε, εξακολουθεί να εκκρεμεί. Απαντώντας στην έκκληση του αμερικανού υπουργού οικονομικών, Τζακ Λιου για την επίτευξη συμφωνίας, τόνισε ότι έχουμε δείξει τη μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα. 

Ο κ. Γιέγκερ ανέφερε πως το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7, που αρχίσει στην Δρέσδη την Παρασκευή. Παρά ταύτα, η Ελλάδα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο περιθώριο των εργασιών, όπου ο κ. Λιού αναμένεται να πιέσει για την ταχύτερη δυνατή εξεύρεση λύσης.

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεν κάποια πρόοδος, ειδικά ατμοσφαιρικής φύσης, η συνολική λύση, όμως, η οποία θα ήταν απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εξακολουθεί να εκκρεμεί», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που φθάνουν από την Αθήνα αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Μέσα από την καρδιά μου, θα το καλωσόριζα, αν ήταν έτσι», αν, δηλαδή, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι «τις περασμένες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος, κυρίως σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε δε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες δηλώσεις και πληροφορίες από την Αθήνα, για να καταλήξει: «Έχουμε πολύ ειλικρινές και σοβαρό ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο αναμένει πίεση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Γιέγκερ απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι στην Δρέσδη δεν αποκλείεται να συζητηθεί το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και δεν πρόκειται να ληφθούν εκεί αποφάσεις.
Πηγή: skai.gr