Κλείσιμο

Αμερικανικές παρεμβάσεις και παραινέσεις για να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα

Παρέμβαση της Ουάσιγκτον εκδηλώνεται προς την Αθήνα αλλά και προς τους εταίρους, ώστε να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να υπάρξει συμφωνία.

Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία από την Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού να πάρει σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ αντίστοιχη θα είναι η θέση του μεθαύριο Παρασκευή στη συνοδό των υπουργών Οικονομικών του G7.

Επίσης, από το ΔΝΤ υπάρχουν διαρροές που επιβεβαιώνουν πως οι τέσσερις δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο μπορούν να συγχωνευθούν σε μια πληρωμή, αλλά αυτό έχει ξαναγίνει ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα. Σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί από την ελληνική πλευρά, όμως αν υποβληθεί θα εξεταστεί σοβαρά από το Ταμείο.

Στόχος συμφωνία το Σαββατοκύριακο και μετά Eurogroup

Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της, στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η συμφωνία θα αποτυπώνεται σε 20 σελίδες και θα αναφέρει τα σημεία όπου υπάρχει σύγκλιση. Τα ανοιχτά θέματα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, θα μεταφερθούν το Σεπτέμβριο.

Πάντως, φέρεται να υπάρχει συμφωνία να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις από το 2017 και όχι από αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Επιπλέον, θα καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις και να υπάρξει νέα αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό.

Ανοικτό παραμένει το θέμα με τους συντελεστές του ΦΠΑ, με την Αθηνά να επιμένει σε τρεις συντελεστές και τους δανειστές να θέλουν δυο.

Ανοικτό είναι και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, όπου υπάρχει διαφορά 1 δισ. με τους εταίρους. Σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις αγκάθι παραμένει η εισπραξιμότητας του μέτρου.

Εν τω μεταξύ παρόλο, που η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι χθες Τρίτη θα άρχιζε ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, τελικά έγινε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, ενώ οι δια ζώσης οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη. Το Μέγαρο Μαξίμου απέδωσε την αναβολή της συνάντησης σε τεχνικά ζητήματα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, το Euro-Working group θα έχει τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, προκείμενου να κλείσει η συμφωνία.
Πηγή: skai.gr