Γιούνκερ: Εφικτή μία συμφωνία στο επόμενο διάστημα

Σε πολύ καλό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συναντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του, εκτίμησε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία μέσα στο επόμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, καμία σαφής δέσμευση ή χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας δεν φαίνεται πως προέκυψε από τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, όπως επισημαίνεται και στις δηλώσεις των τριών ηγετών πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρας εργασιών της συνόδου της Ε.Ε., στη Ρίγα της Λετονίας.

«Αισιόδοξος» πως θα βρεθεί λύση για τη χώρα μας στο Eurogroup δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως μια μακροπρόθεσμη «βιώσιμη» συμφωνία με τους πιστωτές μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

Σημείωσε πως η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίζει πως δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Διαφορετικά μηνύματα έστειλαν αντίθετα η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος,  καθιστώντας ουσιαστικά σαφές πως αν και μπορεί να υπάρξει διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο, όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε συνεργασία με τους θεσμούς.

Ακόμα απαιτείται «πολύ, πολύ εντατική» δουλειά έως ότου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας, δήλωσε από τη σύνοδο της Ρίγας η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας πως «υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν», συμπλήρωσε.
Πηγή: skai.gr - Λίδα Μπόλα