Κλείσιμο

Καλό κλίμα αλλά χωρίς πολιτική συμφωνία στη Ρίγα

Καμία σαφής δέσμευση ή χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας δεν φαίνεται πως προέκυψε από τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των τριών ηγετών πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρας εργασιών της συνόδου της Ε.Ε., στη Ρίγα της Λετονίας.

«Αισιόδοξος» πως θα βρεθεί λύση για τη χώρα μας στο Eurogroup δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως μια μακροπρόθεσμη «βιώσιμη» συμφωνία με τους πιστωτές μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

Σημείωσε πως η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίζει πως δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Διαφορετικά μηνύματα έστειλαν αντίθετα η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος, ουσιαστικά καθιστώντας σαφές πως αν και μπορεί να υπάρξει διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο, όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε συνεργασία με τους θεσμούς.

Ακόμα απαιτείται «πολύ, πολύ εντατική» δουλειά έως ότου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας, δήλωσε από τη σύνοδο της Ρίγας η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας πως «υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν», συμπλήρωσε.

Παραπέμποντας τη διαπραγμάτευση στο τεχνικό επίπεδο, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους τρεις θεσμούς.

Επισήμανε πως τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία είναι έτοιμες να βοηθήσουν με «ερωτήματα που πρέπει να συζητηθούν» ή με «βοήθεια που πρέπει να δοθεί» για να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση. Όμως κατέστησε σαφές πως η «λύση θα πρέπει να βρεθεί με τους τρεις θεσμούς».

Η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να λειτουργήσουν ως αρωγοί στη διαπραγμάτευση, όμως η συμφωνία για την Ελλάδα θα πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, δήλωσε από τη σύνοδο της Ε.Ε. στη Ρίγα ο Φρανσουά Ολάντ, παραπέμποντας και αυτός ουσιαστικά τις συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο.

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως κατά την τριμερή συνάντηση που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο και τον έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Πέμπτης δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο νέου προγράμματος στήριξης.

Συμπλήρωσε πως οι εταίροι-πιστωτές εστιάζουν στην εκταμίευση χρημάτων που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα.

Συμμετοχή του ΔΝΤ θέλουν οι Ευρωπαίοι

Όπως προέκυψε πάντως από τη τριμερή συνάντηση των ηγετών, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια συμφωνία χωρίς την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες για διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο ενώ επίσης σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να κάμψει τις απαιτήσεις του Ταμείου για εργασιακά και ασφαλιστικό.

Η διαπραγμάτευση γίνεται όμως υπό το φως τις συρρικνούμενης ρευστότητας στη δημόσια ταμεία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να δηλώνει στον ΣΚΑΪ πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία μέσα στο «επόμενο 10ήμερο».
Πηγή: skai.gr