«Βρέχει» τροπολογίες στη Βουλή και η κυβέρνηση τις αποδέχεται

Αντιδράσεις προκαλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης η αποδοχή από μέρους του Αναπληρωτής Υπουργού Εσωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, σειράς βουλευτικών τροπολογιών

Ειδικότερα ο κ. Κατρούγκαλος έκανε αποδεκτές 15 βουλευτικές τροπολογίες, αρκετές εκ των οποίων είναι αυτές άσχετες με το συζητούμενο νομοσχέδιο για τον εκδημοκρατισμός του Δημοσίου και «ρουσφετολογικές» όπως καταγγέλλει η ΝΔ.

Οι περισσότερες εκ των 15 τροπολογιών κατατέθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν :
• Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.
• Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.
• Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
• Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.
• Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.
• Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
• Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.
• Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.
• Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
• Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.
• Δαπάνες δακοκτονίας έτους 2014.

Η αποδοχή των βουλευτικών τροπολογιών από την κυβέρνηση προκάλεσε καταρχήν την αντίδραση του Κυρικάκου Μητσοτάκη που κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο ότι αυτός κρύβεται πίσω από τις ρυθμίσεις.

«Είναι ξεκάθαρο ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει σε βουλευτές του κόμματος σας τις τροπολογίες ώστε να τις περάσετε χωρίς καμία συζήτηση ούτε στην επιτροπή της Βουλής ούτε στην Ολομέλεια. Οι βουλευτές σας ούτε τις υποστήριξαν ως όφειλαν» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ενώ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της Προέδρου της Βουλής για τον τρόπο που πρέπει να κατατίθενται οι τροπολογίες.

Επικριτικός για την κίνηση του κ. Κατρούγκαλου εμφανίστηκε και ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι ενώ και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης σχολίασε: «μου έρχονται στο μυαλό μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτικού μας βίου».

Αντιθέτως ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ συντάχθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό δηλώνοντας ότι δε συμμερίζεται τις αντιδράσεις.

Απαντώντας στις βολές ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης επεχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και επικαλέστηκε την κατάσταση που επικράτησε στη χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν οι οποίες, ανέφερε, «οδηγούν στην κατ΄ οικονομία εμφάνιση αυτής της κατάστασης».

Μάλιστα εξήγησε ότι οι τροπολογίες κατατέθηκαν από τους βουλευτές μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή από όπου άντλησαν στοιχεία και τόνισε ότι ρυθμίζονται σοβαρότατα ζητήματα και αδικίες 17 χρόνων τουλάχιστον.

Οι τροπολογίες αναμένεται να ψηφιστούν την Τρίτη το βράδυ.
Πηγή: skai.gr - Πηνελόπη Γκάλιου