Μέρκελ: Ιστορική ευθύνη της Γερμανίας ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναγνώρισε η Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της συμπλήρωσης 70 ετών από τη λήξη του πολυαίμακτου Πολέμου, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα που προκάλεσε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του B' Παγκόσμιου Πολέμου, στις 8 Μαΐου, η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

Κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ.

«Βεβαίως, είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το Ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γερμανία θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσει τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων για την περίοδο της κατοχής, υπογράμμισε από την πλευρά του ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει τις ελληνικές αξιώσεις.

Ο κ. Γκάουκ επισήμανε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα.

Στις τελετές που θα γίνουν την άλλη εβδομάδα ο γερμανός πρόεδρος θα τιμήσει ιδιαίτερα τους σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου στη χώρα. Από τα 5,5 εκατ. στρατιώτες, που έπεσαν στα χέρια της Βέρμαχτ, επέζησαν λιγότεροι από τους μισούς, Οι περισσότεροι πέθαναν από την πείνα ή λόγω των καταστροφικών συνθηκών υγιεινής. Για τα δεινά τους γίνεται ελάχιστα λόγος στη Γερμανία. «Αυτοί οι άνδρες βρίσκονται στη συλλογική μνήμη κάπου στη σκιά της λήθης, κι αυτό τους αδικεί», τόνισε στη συνέντευξη το γερμανός πρόεδρος.
Πηγή: Πηγή: DW - Ειρήνη Αναστασοπούλου / Άρης Καλτιριμτζής (Suddeutsche Zeitung / dpa)