Μ. Αποστολάκη: «Ο κόσμος θέλει καινούργια πρόσωπα»

Ερωτηθείσα αν «μετράνε» τα νούμερα
«Όχι μόνο, τα διαβάζουμε με πολύ -πολύ προσοχή, και τα νούμερα είναι πολλά γιατί οι δημοσκοπήσεις είναι πολλές και επαναλαμβανόμενες, αλλά αλίμονο αν σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο αναλίσκεται κανείς μόνο στις δημοσκοπήσεις. Θα πρέπει να κάνει και πράγματα περισσότερο ουσιαστικά και περισσότερο δράσης».
Σχολιάζοντας την απάντηση στην έρευνα ότι πολλοί πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ζητήσει άμεσα την αλλαγή κάποιων υπουργών της κυβέρνησης και κάποιων μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και αν έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο
«Αυτή η απάντηση στο βαθμό που απηχεί αυτό το ποσοστό που λέτε νομίζω ότι ταυτίζεται με το συνολικότερο αίτημα της ανανέωσης που έχει καταγραφεί στην ελληνική κοινωνία με έναν τόσο έντονο και απαιτητικό τρόπο. Δε λέει τίποτα διαφορετικό και δε θα σας έλεγα ότι έχει μια διαφορετική στόχευση. Ο κόσμος θέλει καινούργια πρόσωπα στην πολιτική και βέβαια καινούργιες πολιτικές, γιατί τα πρόσωπα έχουν από μόνα τους μια πολύ μεγάλη αξία και ένα συμβολισμό αλλά η πολιτική ακόμα μεγαλύτερη. Θα σας έλεγα λοιπόν ότι αυτό το αίτημα βγαίνει, ένα καινούργιο ξεκίνημα και καινούργια πρόσωπα γιατί η πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα -και νομίζω ότι εδώ είχαμε μια πολύ μεγάλη ανατροπή- θέλει τους πολιτικούς να αποσύρονται ή να φεύγουν οικειοθελώς είτε σε βαθύ γήρας είτε εν πάση περιπτώσει όχι με μια δική τους γενναία υπεύθυνη απόφαση ενώ ακόμα είναι μάχιμοι.
ΔΗΜ.: Οι δημοσκοπήσεις δεν τον έβγαζαν μάχιμο, επιτυχημένο...
ΑΠ.: Μάχιμος νομίζω ότι είναι. Ένας άνθρωπος για τον οποίο τα διεθνή μέσα οι πιο έγκυρες εφημερίδες του κόσμου εκφράζονται με τόσα κολακευτικά λόγια, ένας άνθρωπος το όνομα του οποίου αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως ιδανικό πολιτικό πρόσωπο για θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομίζω ότι θα πρέπει τουλάχιστον να τον χαρακτηρίσουμε απόλυτα μάχιμο. Και υπ` αυτή την έννοια νομίζω ότι η κίνησή του πέρα από μια πράξη ευθύνης, είναι μια πράξη που ανατρέπει τα πολιτικά ήθη στη χώρα, που ήθελαν τους πολιτικούς να μη φεύγουν νωρίς, να φεύγουν αργά. Φαίνεται ότι αυτό έχει κουράσει την ελληνική κοινωνία ότι θέλει κάποιες άλλες κινήσεις και νομίζω ότι με την απάντηση στο ερώτημα της εταιρείας RASS στη δημοσκόπησή της, αυτό καταγράφεται.
Ερωτηθείσα τι καινούργιο κομίζει ο Γ. Παπανδρέου σε πολιτικό επίπεδο
«Καταρχήν κομίζει αυτό το καινούργιο σε ότι αφορά το αίτημα της ανανέωσης, το πέρασμα σε ένα νέο ξεκίνημα μέσα από μια παράταξη που δε στέκεται ούτε στην ιστορία της μόνο, ούτε στο παρελθόν της, ούτε πολύ βεβαίως στο παρόν της αλλά κοιτάζει το μέλλον και κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα σε αυτό. Γυρίζει μια καινούργια σελίδα, φέρνει ένα νέο ήθος, ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το ζήτημα της συμμετοχής που το είχαμε ξεχάσει και που όπως φαίνεται επειδή το είχαμε ξεχάσει, οι πολίτες μας γύριζαν την πλάτη και εννοώ γύριζαν την πλάτη συνολικά στα πολιτικά κόμματα και στην πολιτική και ξέρετε σε αυτό το θέμα πρέπει να μπορείς να εμπνεύσεις».
ΔΗΜ.: Πάντως το «γυρίζω την πλάτη» αφορούσε κυρίως το ΠΑΣΟΚ και γι` αυτό προχωρήσατε σε αυτές τις αποφάσεις όπως τις εξέφρασε ο κ. Σημίτης της αλλαγής στην ηγεσία με τον τρόπο που γίνεται.
ΑΠ.: Είχε μεγαλύτερο κόστος το ΠΑΣΟΚ ασφαλώς, το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ κρινόταν με πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα, αναμετριόταν με τα προβλήματα αλλά το γύρισμα στην πλάτη είχε μια συνολική έννοια απαξίωσης της πολιτικής ζωής, έλλειψης εμπιστοσύνης προς πολιτικό σύστημα και τους εκφραστές του και νομίζω ότι αυτό το πράγμα είναι ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα για τη δημοκρατία μας, μπορούμε να το ανατρέψουμε και ο Γ. Παπανδρέου είναι ένας ηγέτης με έναν λόγο και ένα πολιτικό προφίλ που μπορεί να ξαναεμπνεύσει στην ελληνική κοινωνία εμπιστοσύνη. Να την κάνει ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί.
Ερωτηθείσα αν ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι επαρκής για τον Γ. Παπανδρέου και υπό το βάρος του ότι πρέπει να καλύψει και όλα τα στελέχη που συμμετείχανε στις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη καθώς και το γεγονός ότι και στην έρευνα της RASS αναγνωρίζεται η συνυπευθυνότητα του Γ. Παπανδρέου σε όλη την πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια
«Μας μένουνε περίπου 50 μέρες μέχρι τις εκλογές και είναι βέβαιο ότι πρέπει να είναι και θα είναι 50 μέρες πολύ σκληρής προσπάθειας».
ΔΗΜ.: Θα ακούσουμε δηλαδή προγραμματικές εξαγγελίες, δεσμεύσεις συγκεκριμένες και αλλαγές συγκεκριμένες για μετά τις εκλογές;
ΑΠ.: Ασφαλώς αυτό που θέλω να πω είναι ότι το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν στο διάστημα αυτό μια πολύ μεγάλη υποχώρηση της ψαλίδας που χώριζε τα δύο μεγάλα κόμματα, της ψαλίδας στην παράσταση νίκης και μια εντυπωσιακή υπεροχή στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου. Αυτό δε σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν κριθεί, αντιθέτως σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτό το κενό, αυτή η διαφορά που φαίνεται ότι εξακολουθεί να παραμένει -εξαιρετικά μειωμένη βέβαια - μπορεί να καλυφθεί. Νομίζω ότι είναι ένα επιχείρημα ισχυρό αυτό που σας λέω, βεβαίως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, βεβαίως θα υπάρχουν και προγραμματικός λόγος και δεσμεύσεις και επειδή ο κόσμος δεν ψηφίζει ούτε για να τιμωρήσει παρά το γεγονός ότι είχαμε συνηθίσει από την αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως να υπάρχει αυτή η πρόσκληση. Δεν ψηφίζει λοιπόν ούτε για να τιμωρήσει, ούτε για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, ψηφίζει γιατί θέλει να επενδύσει στο μέλλον και να νιώσει ασφάλεια για το μέλλον του. Νομίζω ότι έχουμε όλο τον χρόνο να τον πείσουμε ότι σε αυτό το μέλλον μπορούμε να τον οδηγήσουμε με ασφάλεια και με υπευθυνότητα.
Πηγή: skai.gr