Σαφής εντολή για εξεύρεση λύσης στο Brussels Group

Tην αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας ("πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης") με συντονιστή πλέον τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο και υπεύθυνο τον Γιάννη Βαρουφάκη αποφάσισε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στον Μαξίμου.Την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει οριστικά στο εξής ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, στενός συνεργάτης του Γιάννη Δραγασάκη.

Στη σύσκεψη, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επιβεβαιώθηκε «η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου.» «Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση» αναφέρεται ακόμη.

Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Tο Eurogroup γίνεται όλο και πιο απαισιόδοξο για τη διάσωση της Ελλάδας δήλωσε στο μεταξύ ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant. 

«Η αμφιβολία για το εάν η Ελλάδα μπορεί, και θέλει, να σωθεί εντείνεται μέρα με τη μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Το μήνυμα της Ρίγα που ήταν σκληρό, αλλά αποφασιστικό, έχει εισακουσθεί» εκτίμησε από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εκπομπή τριών ΜΜΕ (RTL, Φιγκαρό, LCI).

«Επιδίωξη μας είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,  Γιάννης Δραγασάκης, μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών

Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, οι παριστάμενοι υπουργοί κατέληξαν στη διαδικασία που θα κάνει ταχύτερη τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με τον νέο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Γιώργο Χουλιαράκη να ενημερώνει για τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις τον υπουργό διεθνών οικονομικών σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο και αυτός με τη σειρά του το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο.   

Την προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχονται στη λίστα Βαρουφάκη, αποφάσισε η «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης», μετά την πρώτη συνεδρίασή της στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο θα αφορά σε δημοσιονομικά ζητήματα, στη φορολογική διοίκηση, στις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, στη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, στη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κ.α.

Στόχος του νομοσχεδίου, όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, είναι η μερική χρηματοδότηση και όλα τα δύσκολα σημεία - αγκάθια στη διαπραγμάτευση, όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ να ενταχθούν στην παράλληλη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου.

Εκτός του νομοσχεδίου βρίσκονται τόσο ο φόρος σε πολυτελή καταλύματα όσο και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Brussels Group.


Πηγή: skai.gr