Γερμανία: «Έκτακτης ανάγκης» το τηλεφώνημα Τσίπρα στην Μέρκελ;

Σε μια ακόμη προσπάθεια για άμεση λύση ο Τσίπρας αποτάθηκε τηλεφωνικά στη Μέρκελ για να ζητήσει χρήματα. Αυτήν την εκδοχή προτάσσουν γερμανοί αρθρογράφοι. Ευρωπαίος διπλωμάτης: η κατάσταση περισσότερο από δραματική.

«Παραπάνω από δραματική»

Ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε άλλη εικόνα για τη χθεσινοβραδινή (Kυριακή) τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, δημοσιογραφικές πληροφορίες στη Γερμανία κάνουν λόγο για ένα τηλεφώνημα - διπλωματική κίνηση έκτακτης ανάγκης. Ο έλληνας πρωθυπουργός ωθούμενος προφανώς από το φάντασμα της χρεοκοπίας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και προκειμένου να βρει άμεσα μια λύση που θα την αποτρέψει, τηλεφώνησε χθες στην καγκελάριο ζητώντας της πρακτικά να γίνει μέσα στην εβδομάδα έκτακτη συνάντηση, ώστε να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση ή τμήμα της τελευταίας δόση προς την Ελλάδα.

Σε αυτήν την εκδοχή φαίνεται να συμφωνεί και ευρωπαίος διπλωμάτης, τον οποίο επικαλείται στο δικό του ρεπορτάζ για το χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα η εφημερίδα Bild. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από δραματική. Ο ευρωπαίος διπλωμάτης την παρομοίασε σαν να έχει πιάσει φωτιά και οι Έλληνες να μην έχουν ούτε σταγόνα νερού για να τη σβήσουν. Ο ίδιος διπλωμάτης είπε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να πληρώσει τις δόσεις, αλλά ούτε είναι σε θέση να καλύψει πλήρως μισθούς και συντάξεις.

Ο καλός και ο κακός

Από γερμανικής πλευράς το τηλεφώνημα επιβεβαιώθηκε, «έγινε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, αλλά ως προς το περιεχόμενό του ζητήθηκε εμπιστευτικότητα», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η εφημερίδα Bild γράφει ότι μετά την «ομοβροντία» που δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup της Ρίγα από τους ομολόγους του, ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει τώρα να εμφανιστεί πιο συμφιλιωτικός. Πίσω όμως από αυτό κρύβεται μια στρατηγική διαφορετικών ρόλων, του καλού για τον Τσίπρα και του κακού για το Βαρουφάκη.

Οι γερμανοί δημοσιογράφοι παρατηρούν επίσης το γεγονός ότι μετά το Eurogroup ο Βαρουφάκης για πρώτη φορά έχει αρνητικά δημοσιεύματα στην Ελλάδα, ορισμένα μάλιστα πιθανολογούν την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 11η Μαΐου. Όμως, μέχρι τότε μπορεί να είναι πολύ αργά, αποφαίνεται το Spiegel, δεδομένης της δραματικής δημοσιονομικής κατάστασης, όπως επισημαίνει.

«Τελείωσαν τη χρήματα στην Ελλάδα;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή το χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα Τσίπρα - Μέρκελ. Ο αρθρογράφος της πιθανολογεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε άμεση έκκληση στη γερμανίδα καγκελάριο για βοήθεια.

Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle - Ειρήνη Αναστασοπούλου