Ανησυχίες μικρών της ευρωζώνης καθώς ο Μοσκοβισί «κλείνει» το σχέδιο Β για την Ελλάδα

Την ανησυχία ορισμένων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει προκαλέσει η άρνηση κορυφαίων ευρω-αξιωματούχων να αναλογιστούν ένα «σχέδιο Β» για διαχείριση των συνεπειών που μπορεί να προκύψουν από την ελληνική κρίση, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης από τη Ρίγα της Λετονίας, όπου φιλοξενήθηκαν οι εργασίες του Eurogroup και του ECOFIN.

Το ζήτημα εκπόνησης ενός «σχεδίου Β» τέθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή από τον σλοβένο ΥΠΟΙΚ Ντούσαν Μράμορ, ο οποίος εξέφρασε φόβους λόγω της αργής εξέλιξης των διαπραγματεύσεων. Η κίνηση της Σλοβενίας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, που έκανε λόγο για μια «βαθιά αντι-ευρωπαϊκή» ιδέα.

Το Σάββατο, ο κ. Μράμορ διευκρίνισε σε δημοσιογράφους πως τυχόν «σχέδιο Β» δεν θα αφορά συγκεκριμένα έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Ένα ‘σχέδιο Β’ μπορεί να είναι οτιδήποτε», είπε, εξηγώντας πως το ζήτημα είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για νέα στήριξη της χώρας μας ή για επίλυση του προβλήματος ρευστότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους «Financial Times» και το πρακτορείο Bloomberg, υπουργοί και άλλων μικρών και ευάλωτων εταίρων εξέφρασαν παραπλήσιους φόβους, τόσο κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Σάββατο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έκλεισε εμφατικά την όποια συζήτηση περί «σχεδίου Β», τονίζοντας πως υπάρχει μόνο «σχέδιο Α» που βλέπει την Ελλάδα μεταρρυθμισμένη και μέσα στην ευρωζώνη. Πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείο ανέφεραν ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε το Σάββατο διμερή συνάντηση με κ. Μοσκοβισί, στο περιθώριο του ECOFIN.

Στο πλευρό του κ. Μοσκοβισί τάχθηκε αμέσως ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν. «Υπάρχει μόνο ένα σχέδιο, και αυτό είναι η Ελλάδα στο ευρώ, η Ελλάδα στο Ευρώπη», δήλωσε προσερχόμενος στο ECOFIN. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα για «σχέδιο Β», λέγοντας πως τέτοια θέματα δεν πρέπει να τίθενται σε πολιτικούς που βρίσκονται σε «θέσεις ευθύνης».

«Το κεντρικό σενάριο για την Ελλάδα είναι πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Αυτό είναι το μόνο [σενάριο] που εξετάζουμε», είπε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ