Αλαλούμ στη Βουλή με αφορμή την ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΠΝΠ που κατέθεσε η ΝΔ

Εν μέσω σφοδρότατων αντιδράσεων και έντονων αντεγκλήσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΝΔ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας και στήριξαν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αναπτύσσοντας την ένσταση ο Μάκης Βορίδης επικαλέστηκε τα άρθρα του Συντάγματος που ορίζουν την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Πανεπιστημίων και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση τα καταλύει.

Αντιθέτως, ο αντιλέγων από τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης απέρριψε τα περί αντισυνταγματικότητας υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αν θίγεται η αυτοτέλεια αυτή είναι προσωρινή για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθύμισε δε την ευαισθησία – όπως είπε- της κυβέρνησης τόσο στην προάσπιση του Συντάγματος όσο και στην καταβολή μισθών και συντάξεων, έκφραση που προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκπληκτος έκανε λόγο για ομολογία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ «ότι χωρίς την ΠΝΠ αυτή, δε θα πληρωνόταν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα. Ομολογήσατε υπεύθυνα ότι είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ένα βήμα πριν πιαστούν στα χέρια 

Αλαλούμ επικράτησε νωρίτερα στη Βουλή και έφτασε τους βουλευτές ένα βήμα πριν να πιαστούν στα χέρια. Αφορμή η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΝΔ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας και η πρόκληση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν αν «θα εκπροσωπείτε εδώ μέσα τις αιτιάσεις και απαιτήσεις των δανειστών προς τη χώρα ή θα αναχθείτε στο ρόλο σας». Μάλιστα απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που φώναζαν «ντροπή» πρόσθεσε «επειδή άκουσα ντροπή , θα πείτε για μισθούς, συντάξεις, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, για τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο πρωθυπουργός».

Κατόπιν αυτού βουλευτές κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σηκώθηκαν από τα έδρανα έντονα διαμαρτυρόμενοι φωνάζοντας και καταγγέλοντας τον Υπουργό για την τοποθέτησή του, ενώ ο κ. Βούτσης συνέχισε να τους εγκαλεί λέγοντας ότι «αποδέχονταν πλήρως ό,τι έλεγαν τα κλιμάκια και οδηγηθήκαμε εκεί που οδηγηθήκαμε. Αυτό έχει αλλάξει» είπε.

«Προσβάλλατε βάναυσα την τιμή αυτής της παράταξης. Δε δεχόμαστε μαθήματα πολιτικής νομιμοφροσύνης, δώσαμε όρκο στο ίδιο σύνταγμα και υπονοούμενα ότι εξυπηρετούμε άλλα συμφέροντα δεν τα δεχόμαστε» απάντησε σε έντονο ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει σκηνικό ρήξης και ψάχνει για συνενόχους.

«Αν θέλετε να πηδήξετε από το αεροπλάνο εμείς το αλεξίπτωτο το δικό σας δεν το ανοίγουμε» είπε και απείλησε ότι η ΝΔ θα αποχωρήσει αν δεν ανακαλέσει ο Υπουργός .

Λίγο αργότερα και η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για «Βαρύτατο πρωτοφανές ατόπημα του Υπουργού» και κάλεσε επίσης τον κ. Βούτση να ανακαλέσει «γιατί θίγετε επί προσωπικού τον κάθε βουλευτή που εκλέγεται με τη ΝΔ και επειδή πρέπει να συμβιώσουμε σε αυτή τη Βουλή, δεν μπορεί η Βουλή αυτή να γίνει ζούγκλα. Δεν έχετε δικαίωμα να την κάνετε ζούγκλα» είπε.

Για την ύπαρξη «πέμπτης φάλαγγας» πολιτικών υπαλλήλων που λειτουργεί στο εσωτερικό της χώρας υπέρ των πιστωτών και αναγορεύει την οποιαδήποτε κριτική ασκείται στο Ευρωπαϊκό κατεστημένο σε επίθεση κατά της Ελλάδας κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο υπουργός ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ο ίδιος απάντησε σε ερώτηση για την κοινή ενεργειακή πολιτική και έκανε λόγο για ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο κανενός, ούτε μπανανία. Εφαρμόζουμε ανεξάρτητη πολιτική, που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον»

Από την πλευρά του επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους ο Νίκος Βούτσης δήλωσε πως ούτε κατά διάνοια δεν υπήρξε σύνδεση των λεγομένων του με πατριωτικά αισθήματα ενώ είπε ότι και η ΝΔ στο όνομα της σωτηρίας του λαού έκανε αυτά που έκανε αλλά με τις δικές της αντιλήψεις «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πατριωτικής έκφανσης, είναι πολιτική σε βάθος η διαφωνία μας» κατέληξε.

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε το ΚΚΕ ενώ το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Υπουργό να ζητήσει συγγνώμη.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου