Σ. Παπαθεμελής: «Σε σύγχυση το εκλογικό σώμα»

Για την απουσία του από τα παράθυρα των τηλεοράσεων
«Δε μου κάνουν την τιμή οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές των παραθύρων να με καλούν. Αν δε με καλούν εμένα και την Δημοκρατική Αναγέννηση σημαίνει ότι επιθυμούν να μας εντάξουν στο νόμο της σιωπής για να μας εξοντώσουν δι` αυτού του τρόπου. Αλλά εμείς επικοινωνούμε με πρωτόγονους έστω τρόπους με το λαό διότι έχουμε μια αδιάκοπη κίνηση αυτό τον καιρό και αυτό που θέλουμε να πούμε το λέμε, μπορεί να μην το φτάνουμε βέβαια ως το τελευταίο σημείο της χώρας».
Ερωτηθείς σε ποιο σημείο βρισκόμαστε
«Νομίζω ότι το εκλογικό σώμα το έχουνε βυθίσει σε μια σύγχυση έτσι ώστε να μην μπορεί να κάνει χρήση της λογικής του και της κριτικής του ικανότητας. Αυτό ίσως συμφέρει τους μονομάχους. Υπάρχει μια πολωτική κατάσταση, η οποία συνοδεύεται από ψυχοσικά φαινόμενα. Ξαφνικά ξεχνάει ο καθένας τα προβλήματα και ή λάμψη ονομάτων ή νέου look ή εν πάση περιπτώσει καινούργιων μορφών επικοινωνίας, είναι αυτή η οποία υποκαθιστά την αληθινή πραγματικότητα. Όλο το πράγμα έχει γίνει επικοινωνία δηλαδή έχει γίνει φαινομενική πραγματικότητα».
«Η επικοινωνία ως μέσο δημιουργεί μια κατάσταση ψευδή, παραμορφωμένη, φυσικά αλλάζει το κλίμα. Αν δεν άλλαζε το κλίμα δε θα χρησιμοποιούνταν».
ΔΗΜ. Αυτό δεν έχει δυναμική από μόνο του ή λέτε ότι μπορεί να ξεφουσκώσει;
ΠΑΠ. Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να μείνει σε αυτές τις απίθανες διαστάσεις με τις οποίες έχει ξεκινήσει. Κάπου καθ‹ οδόν δεν είναι δυνατόν να μην επανέλθει στη φυσική του κατάσταση, στις φυσικές του διαστάσεις. Οι φυσικές διαστάσεις είναι αυτές, οι οποίες επιτρέπουν στον πολίτη, στον ψηφοφόρο, στο εκλογικό σώμα να κάνει χρήση της λογικής του και της κριτικής του ικανότητας. Το εκλογικό σώμα δεν μπορούμε να το οδηγούμε στην κατάσταση ενός «ζαλισμένου κοπαδιού» όπως λέει ο Τσόμσκι. Δηλαδή αν τεθούν σε κίνηση όλα τα μέσα του συστήματος και ρίξουν τα φώτα σε μια περίπτωση, σε μια εκδοχή, σε έναν άνθρωπο πρώτα -πρώτα κινδυνεύουν να τον τυφλώσουν αυτό τον άνθρωπο, δεύτερον τον παραμορφώνουν αναμφισβήτητα... Ο τόπος έχει ανάγκη από μια επάνοδο στην εκλογίκευση και στην προσγείωση. Εμείς ως Δημοκρατική Αναγέννηση είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε αυτού του είδους τα συστήματα και να προτείνουμε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να εμφανιστούν από τις τηλεοράσεις, να εμφανιστούν από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορεί να είναι στη χρήση μιας μοναχά ομάδας, δύο κομμάτων όλα αυτά τα πράγματα και όλοι οι άλλοι να μην υπάρχουν ουσιαστικά. Η εκμηδένιση των μικρών λεγομένων διότι εδώ δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα κόμματα, υπάρχει μεγάλος και μικρός λαός. Ο λαός είναι μεγάλος όταν μπορεί να κάνει χρήση της λογικής του και της κριτικής του ικανότητας και είναι μικρός όταν δεν μπορεί να κάνει χρήση.
Για το δικομματισμό
«Η αποκορύφωση του δικομματισμού, η οποία προδιαγράφεται με όλα αυτά τα σημερινά δεδομένα θα είναι μοιραία για τον τόπο, δεν μπορεί να είναι θετική».
Σχολιάζοντας τη δήλωση Σημίτη ότι η μάχη θα είναι δύσκολη επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι πολλά χρόνια στην εξουσία και επειδή είναι η τελευταία ευκαιρία της ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές
«Αυτό είναι μια λογική διαπίστωση, δε χωρεί αμφιβολία ότι η μάχη θα είναι στήθος με στήθος έτσι όπως πάνε τα πράγματα».
ΔΗΜ. Το ότι το διατυπώνει ο κ. Σημίτης πως το αξιολογείται αυτό.
ΠΑΠ. Ο κ. Σημίτης έχει πει και πράγματα, τα οποία δε στέκουν έχει πει και πράγματα, τα οποία είναι λογικά. Είναι μια διαπίστωση την οποία όσοι βλέπουν με κριτικό μάτι τα γεγονότα μπορεί να συμφωνήσουν.
Για την πρόβλεψη του περιοδικού Economist
«Μα τα προβλήματα δεν γίνανε από στιγμή σε στιγμή καπνός, άλλο αν αυτοί που έχουν στη διάθεσή τους τα τεραστίων και καταλυτικών επιπτώσεων μέσα ενημέρωσης κατορθώνουν να τα εκτοπίζουν. Ο άνεργος παραμένει άνεργος, ο φτωχός παραμένει φτωχός, τα προβλήματα περιτριγυρίζουν ασφυκτικά το μέσο πολίτη της χώρας. Αυτά είναι τα προβλήματα με τα οποία οφείλουν να ασχοληθούν και οι κύριοι, οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού για να τον κυβερνήσουν και τα μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα ενημέρωσης καταγράφουν το φτάρνισμα του υπουργού των Εξωτερικών, κάθε του κίνηση, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα αποπροσανατολισμός».
Για το εκλογικό αποτέλεσμα
«Είναι πρόωρο να πει κανείς αυτή τη στιγμή, λογικά δείχνει να είναι έστω οριακά υπέρ της ΝΔ αλλά αυτό δε νομίζω ότι πρέπει να είναι αντικείμενο προφητείας».
Πηγή: skai.gr