Κλείσιμο

Κ. Παπακώστα:Ποια είναι η κυβερνητική πολιτική βούληση σε θέματα παιδείας;

Για την απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής να κάνει δεκτή την τροπολογία του κ. Χατζηδάκη για την αναγνώριση των τίτλων που χορηγούν τα κέντρα ελευθέρων σπουδών, τα οποία συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια
«Η Ε.Ε κινείται προς την κατεύθυνση του να παίρνει τις σωστές και τις επιβαλλόμενες λύσεις από την εποχή και από την πρόοδο αυτής της εποχής και βέβαια να μην άγεται και να μην φέρεται σε καμία περίπτωση από τις κομματικές γραμμές οποιουδήποτε κόμματος και ιδίως του κυβερνώντος και έτσι πρέπει να κινηθούμε και ως χώρα».
Με αφορμή την ερώτησή της για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων χρεών τους
«Όταν ακούει κανείς τον υπουργό της Παιδείας να εξαπολύει μύδρους κατά της ΝΔ, όταν ακούει στη συνέχεια τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να μιλάει για ιδιωτικά πανεπιστήμια αναρωτιέται βεβαίως πως αυτή την ώρα το κυβερνών κόμμα μοιάζει με μια άμαξα που είναι δεμένη, που έχει δύο άλογα στον ίδιο ζυγό και αλλού κατευθύνεται το ένα και αλλού κατευθύνεται το άλλο. Και εγώ ρωτώ αποκαλύπτοντας με την ερώτησή μου πως είναι δυνατόν να μιλούν για αναβάθμιση της παιδείας την ίδια ώρα που οι διοικήσεις των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αγωνιούν, έχουν τεράστιες τρύπες και για τα οικονομικά ελλείμματα τα οποία παραμένουν ακάλυπτα από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλαδή υπάρχουν χρέη των ΑΕΙ και των ΤΕΙ προς τις ΔΕΚΟ τα οποία αυτή την ώρα η κυβέρνηση αδυνατεί και αδιαφορεί να καλύψει».
«Οι πλέον αισιόδοξοι υπολογισμοί της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, οι ακαδημαϊκές αρχές θέλουν αυτή την τρύπα να την υπολογίζουν περίπου στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων σε ένα ποσοστό της τάξεως του 40%. Θυμάστε τότε που για δύο περίπου μήνες, οι ακαδημαϊκοί έκαναν απεργία είχαν ζητήσει τότε ένα 25% από αυτά τα χρέη να καλυφθεί από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για μια αύξηση κατά 13,2%. Σας πληροφορώ ότι σήμερα κινδυνεύουν τα πανεπιστήμια να μείνουν χωρίς τηλεπικοινωνιακές γραμμές, οι δικτυακές γραμμές στα πανεπιστήμια είναι ζωτικής σημασίας αν λάβετε υπόψη σας ότι αφορούν την έρευνα και τη δράση και τη λειτουργία τους, κινδυνεύουν να πάψουν να έχουν βιωσιμότητα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν ένα εύρος τμημάτων σε διαφορετικές περιοχές επειδή αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα».
«Οι συνολικές οφειλές υπολογίζονται σε περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ και πλέον. Αν αυτή την ώρα κουβεντιάζουμε ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητα των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων όταν η μέση ελληνική οικογένεια δαπανά περίπου 200 χιλιάδες δραχμές το μήνα για να καλύψει τις ανάγκες εκτός του συστήματος της υποτιθέμενης δημόσιας, κατά τα άλλα δωρεάν παιδείας. Όταν οι ελληνικές οικογένειας υφίστανται σε αιμορραγία για να πάνε τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με κλείσιμο γιατί δε δίνει τους πόρους στα πανεπιστήμια να επιβιώσουν αντιλαμβάνεστε ποια πολιτική βούληση και ποια πολιτική ακολουθείται στον τομέα της παιδείας. Είναι δραματικό αυτό που συμβαίνει».
Πηγή: skai.gr