Γ.Μαγκριώτης:Το νέο που αναζητά η κοινωνία είναι οι ιδέες του Γ.Παπανδρέου

> ΔΗΜ: Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να δώσει μια νέα ώθηση στο ΠΑΣΟΚ
ΜΑΓΚΡ: Ακριβώς. Νομίζω ότι ήταν ώριμο μέσα στην ελληνική κοινωνία, το νέο το αναζητούσε η ελληνική κοινωνία και το βρήκε στο πρόσωπο, στις ιδέες, στην πρακτική του Γιώργου Παπανδρέου. Γι ‹αυτό νομίζω ότι έκαναν λάθος, αυτοπαγιδεύθηκαν αδίκησαν τον εαυτό τους όσοι μίλησαν στην αρχή -και επιμένουν ακόμα- για επικοινωνιακά τρικ. Αυτά σβήνουν μέσα σε λίγες ώρες, όταν όμως έχει γνησιότητα, πατά στις ώριμες κοινωνικές και πολιτικές αναγκαιότητες, τότε έχει συνέχεια και μάλιστα δυναμική. Και αυτό φαίνεται πως είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
> ΔΗΜ: Είχαμε ακούσει πολλές φορές εδώ και καιρό ότι η ΝΔ ακολουθεί την πολιτική του ώριμου φρούτου. Εσείς τώρα μας μιλάτε για ένα άλλο ώριμο φρούτο που προέκυψε και που η κοινωνία ήταν έτοιμη, ώριμη να το δεχθεί.
ΜΑΓΚΡ: Εγώ μιλώ για ώριμη ανάγκη της κοινωνίας. Η ΝΔ περίμενε την πτώση του ΠΑΣΟΚ. Περίμενε τον πολλαπλασιασμό της δυσφορίας της κοινής γνώμης για το ΠΑΣΟΚ, για κάποιες πλευρές της πολιτικής του, για τα πολλά χρόνια που είναι στην εξουσία. Και δεν έπειθε τον ελληνικό λαό ότι είναι εναλλακτική λύση. Δεν είχε τη θετική πρόταση του ελληνικού λαού. Αυτό προσπάθησε ο Κώστας Καραμανλής στις τελευταίες ομιλίες του να το θίξει. Ότι θέλουμε τη θετική σας πρόταση. Φαίνεται όμως ότι δεν την κέρδισε. Είναι άλλο λοιπόν η θεωρία του ώριμου φρούτου που προσπαθείς να εισπράξεις από τα λάθη, τις αδυναμίες ή τα πολλά χρόνια παραμονής στην εξουσία ενός κόμματος ή μιας ηγεσίας και άλλο να ανατρέπεις τα δεδομένα, τα πολιτικά στερεότυπα απαντώντας στα ώριμα ερωτήματα της κοινωνίας.
> ΔΗΜ: Στα πλαίσια αυτής της ωρίμανσης πόσο ώριμος είναι ο κ. Παπανδρέου να βάλει χέρι στα εξοπλιστικά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στους εργολάβους και στις προμήθειες, στα ΜΜΕ και σε αυτούς που τα κατέχουν και σε όλα αυτά τα προβλήματα. Τι θα κάνει με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και πως θα το διορθώσει ώριμα;
ΜΑΓΚΡ: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ώριμος όσον αναφορά τις αντιλήψεις του, τις καινοτομικές του θέσεις και προτάσεις και έχει αρχίσει και τις τελευταίες μέρες να τις αναπτύσσει, αλλά τις έχει καταδείξει και τις έχει καταγράψει και στο υπουργείο Εξωτερικών, γι αυτό και αυτά τα αποτελέσματα της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και σε άλλους τομείς ιδιαίτερα της νέας γενιάς και το μέλλοντός τους.
Όσον αναφορά τα προβλήματα που θίξατε, είτε αυτά έρχονται από το παρελθόν όπως οι μεγάλες απώλειες ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας από το χρηματιστήριο -κάτι που βέβαια έγινε και σε άλλες χώρες και σε ώριμα χρηματιστήρια όπως των ΗΠΑ- αυτό που χρειάζεται είναι η υγιής και ισχυρά αναπτυσσόμενη οικονομία μας και βεβαίως είναι το άγρυπνο συνεχώς μάτι όλων μας για την παρακολούθηση της πορείας του χρηματιστηρίου, χωρίς πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις για να μην υπάρξουν παρεκτροπές.
Είναι πολύ ευαίσθητο το χρηματιστήριο και ακόμη πιο ευαίσθητη η κοινή γνώμη και η ελληνική οικονομία στα θέματα του χρηματιστηρίου. Γι αυτό λοιπόν αφήνουμε πίσω αυτό το παρελθόν με τα λάθη και τις αδυναμίες και τις ανωριμότητας και διασφαλίζουμε και θεσμικά αλλά και πρακτικά την υγιή λειτουργία του. Νομίζω ότι αυτό είναι σαν στοιχείο που φέρνει μέσα του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Όσον αφορά τους άλλους τομείς και ιδιαίτερα τα εξοπλιστικά προγράμματα νομίζω ότι ο Γιώργος ήταν πάντοτε ο θιασώτης της ισχυρής διπλωματίας, της αποτελεσματικής διπλωματίας, των χαμηλών τόνων και της υψηλής αποτελεσματικότητας. Που είναι αυτή που λύνει και τα πολιτικά θέματα μετατρέπει τα εθνικά προβλήματα σε επιτυχίες. Και της εξωτερικής μας πολιτικής, της προσδίδει κύρος και αξιοπιστίας. Οι αμυντικοί εξοπλισμοί περιορίζονται δραστικά και αποκλιμακώνονται και υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα πόρων για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική.
> ΔΗΜ: Αυτό δεν είναι αλήθεια, η Ελλάδα εξακολουθεί να ξοδεύει πολλά χρήματα στους εξοπλισμούς. Αλλά θέλω να σας πω το εξής: πως είναι νέος ο κ. Παπανδρέου, δεν ήταν υπουργός όλα αυτά τα χρόνια, δεν τους έλεγε στο υπουργείο Αμυνας για παράδειγμα ότι έχει κάνει ειρήνη με την Τουρκία και επομένως δε χρειάζονται εξοπλισμοί, δε βρήκε να πει μια λέξη για το χρηματιστήριο. Με ποια έννοια είναι νέος όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα ένας από τους κορυφαίους...
ΜΑΓΚΡ: Θα απαντήσω πολύ εύκολα. Γιατί να είναι νέοι όλοι αυτοί της ηγεσίας της ΝΔ, οι οποίοι και συμμετείχαν σε κυβερνήσεις που απέτυχαν σε όλα τα μέτωπα και τις καταψήφισε ο ελληνικός λαός;
> ΔΗΜ: Δεν είναι έτσι. Τα τελευταία 20 χρόνια μια κυβέρνηση έγινε τρία χρόνια, η οποία ήτανε διάλειμμα για να σας εξυπηρετεί...
ΜΑΓΚΡ: Επιτελής αυτής της κυβέρνησης ειδικά στο κρίσιμο οικονομικό επιτελείο ήταν ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Αλογοσκούφης που σήμερα θέλουν να φέρουν μια άλλη άνοιξη στην οικονομία της χώρας.
> ΔΗΜ: Το ελεγκτικό συνέδριο υποστηρίζει ότι από το `94 και μετά γίνεται αυτό το χάος και αυτή η διαφθορά στη χώρα. Έχει κάθε χρόνο εκθέσεις το ελεγκτικό συνέδριο από το 94 και μετά...
ΜΑΓΚΡ: Από το 94 και μετά, γιατί μετά δόθηκε η εξουσιοδότηση αυτή στο ελεγκτικό συνέδριο. Μέχρι τότε δεν ασκούσε...
> ΔΗΜ: Όχι δεν είναι έτσι όπως το λέτε, δε λέτε την αλήθεια. Έχει κάνει έκθεση το ελεγκτικό συνέδριο και λέει ότι στην περίοδο 90-93 δε σημειώνονταν αυτά τα φαινόμενα.
ΜΑΓΚΡ: Επειδή μιλήσατε για το λαό προηγουμένως, ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και κρίση. Δε θα υπερασπιστώ εγώ ότι το ΠΑΣΟΚ πέτυχε στα θέματα της διαφάνειας ή της σωστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, έχει πράγματι πολλά τρωτά στοιχεία. Ο πολίτης θέλει να αφήσουμε πίσω όλοι τον κακό μας εαυτό και να κριθούμε για τις προτάσεις που έχουμε, τις ιδέες και τις πρακτικές για τις λύσεις των προβλημάτων που είτε έρχονται από το παρελθόν
Πηγή: skai.gr