Κρίσιμες διαβουλεύσεις σε EWG και Eurogroup

Κρίσιμη σημασία για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενόψει του Euro-working Group της Τετάρτης και του Eurogroup της Παρασκευής, έχουν οι σημερινές διαβουλεύσεις στο Παρίσι, εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων και από τις δυο πλευρές.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου, ενώ για την απόφαση για δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του κράτους επισημαίνουν ότι στόχος είναι να παραμείνουν γεμάτα τα δημόσια ταμεία έως τα τέλη Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε κάλεσμα στην Αθήνα να ενισχύσει τις προσπάθειές της για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Προσέθεσε ότι δεν είναι «καθόλου ικανοποιημένος» από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε ότι τις τελευταίες 4-5 ημέρες έχει αυξηθεί η ένταση των διαπραγματεύσεων αλλά δεν υπαρχει ακόμα η απαιτούμενη πρόοδος για να κλείσει γρήγορα η συμφωνία.

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-πιστωτών μέσα στις επόμενες εβδομάδες υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η 30η Ιουνίου είναι η πιο σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα, τόνισε νωρίτερα ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος προχωρώντας παράλληλα σε νέα υποβάθμιση των προσδοκιών για το τι μπορεί να συμφωνηθεί στο Eurogroup της Παρασκευής, στη Λετονία.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης - skai.gr