Ριζικές αλλαγές στην υγεία προτείνει ΝΔ

«Η υγεία δεν αντέχει άλλο την συντήρηση του κατεστημένου. Οι πολίτες ζητούν τη μετάβαση από την καμπύλη των χαμένων ευκαιριών, στην ευθεία της ανάπτυξης», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής παρουσιάζοντας μαζί με τον Γιώργο Σουφλιά το πρόγραμμα της Ν.Δ για την υγεία. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, δεν είναι «εθνικό» ούτε «σύστημα» αυτό της υγείας αλλά οργανωμένο χάος. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ απέτυχε. Συμπλήρωσε ότι η υγεία δεν αντέχει άλλο στη συντήρηση του κατεστημένου και στην απόπειρα εξαπάτησης μπροστά στην κάλπη. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το χώρο αυτό λυμαίνονται πιράνχας», προσθέτοντας ότι υπάρχουν λύσεις και το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και χαιρόμαστε που τα αιτήματα των πολιτών είναι ταυτόσημα με τις θέσεις μας.
Στο κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται νέα πολιτική για την περίθαλψη, τη διοίκηση των νοσοκομείων και τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού καθώς και συγκεκριμένες εφαρμογές στον τομέα του φαρμάκου και την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα :
Ιδρύεται ο συνήγορος Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, ενώ παρέχεται η δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής γιατρών από τον ασφαλισμένο.
Καταργείται η λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και για πρώτη φορά εισάγεται η κάλυψη από τα Ταμεία, της δαπάνης απεξάρτησης των τοξικομανών.
Δημιουργούνται αστικά Κέντρα Υγείας ενταγμένα στο ΕΣΥ, 24ωρης λειτουργίας, κυρίως για επείγοντα περιστατικά.
Επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων από κρατικά νοσοκομεία με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς.
Δημιουργείται τράπεζα Προμηθειών στο υπουργείο Υγείας και οι προμήθειες θα γίνονται από τα νοσοκομεία με δημόσιους διαγωνισμούς, θέτοντας έτσι φραγμό στις ανεξέλεγκτες απ` ευθείας αναθέσεις.
Στα νοσοκομεία, αυξάνονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκσυγχρονίζεται το ΕΚΑΒ, δημιουργείται νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη, δύο τραυματολογικά κέντρα σε νοσοκομεία πόλεων κατά μήκος των εθνικών οδών και δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.
Καταργούνται τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία για τους πανεπιστημιακούς και του γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ στις αποδοχές του προσωπικού περιλαμβάνονται πριμ παραγωγικότητας και πρόσθετες αμοιβές για τις ιατρικές πράξεις.
Εν τω μεταξύ ο Κώστας Στεφανής απαντώντας, δήλωσε ότι το περιεχόμενο των εξαγγελιών της ΝΔ για την υγεία, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την προσπάθεια εντυπωσιασμού, και χαρακτήρισε γενικόλογες, ευχολογικές και υποσχεσιολογικές τις εξαγγελίες περί υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών.
Πηγή: skai.gr