Χωρίς απαρτία ψηφίστηκε το ν/σ για την κατάργηση φυλακών τύπου Γ'

Χωρίς απαρτία, ψηφίστηκε στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Ένταση και διαφωνίες προκάλεσε κατά την ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, το προηγούμενο που προκάλεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την απαρτία κατά τις συνεδριάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χρησιμοποίησε» το προηγούμενο που δημιούργησε η κ. Κωνσταντοπούλου -που διέκοψε τη συνεδρίαση με το αιτιολογικό ότι στην αίθουσα δεν υπήρχαν 75 άτομα ώστε να υπάρχει απαρτία - και ζήτησε και σήμερα, να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί καθώς στην αίθουσα βρίσκονταν πολλοί λιγότεροι βουλευτές.

«Από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το προηγούμενο της απόφασης της Προέδρου της Βουλής είναι προφανές ότι η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει αν δεν υπάρξουν στην αίθουσα 75 βουλευτές. Φαντάζομαι ότι και η Πρόεδρος στη Ρώμη που είναι θα είναι σφόδρα ενοχλημένη. Ζητώ να διακοπεί η ψηφοφορία μέχρι να διαπιστωθεί η απαρτία» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τη θέση της ΝΔ συμφώνησε και το Ποτάμι με τον Χάρη Θεοχάρη να τονίζει πως δεν μπορεί ο Κανονισμός να ερμηνεύεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά και ζήτησε επίσης τη διακοπή της συνεδρίασης.

«Σας παρακαλώ να διαπιστώσετε που μας οδηγούν οι αυταρχικές μεθοδεύσεις της Προέδρου. Οι 57 που διαπίστωσε προχθές ότι δεν είναι απαρτία είναι σήμερα πολύ λιγότεροι. Πρέπει να αποφασίσετε ως Προεδρείο ότι θα λειτουργείτε ενιαία για να μην οδηγούμαστε σε ευτελισμό των διαδικασιών. Εγώ δεν θέτω θέμα αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε από την πλευρά του και ο Γιάννης Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ.

Η θέση της αντιπολίτευσης προκάλεσε αναστάτωση τόσο στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο Προεδρείο της Βουλής με τον προεδρεύοντα πάντως Γιάννη Μπαλάφα να προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι πρόκειται για μια τυπική ψηφοφορία, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, εγκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία πως προσπαθεί εσκεμμένα να παρεμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολο.

Τελικά και παρότι η «τυπική απαρτία» δεν επετεύχθη ποτέ (κάτι που ούτως ή άλλως συνέβαινε στο παρελθόν ως κοινοβουλευτική παράδοση σε αντίστοιχες τυπικές διαδικασίες), ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας έκρινε ότι υπάρχει απαρτία και προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου προκαλώντας έτσι νέα αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Τώρα που σας έφυγε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του, αυτό που έγινε σήμερα θα είναι προηγούμενο εδώ και στο εξής για το πώς η Βουλή θα λαμβάνει αποφάσεις. Φτηνές δικαιολογίες της Προέδρου οι οποίες θα μετακυλύουν την ευθύνη της αδικαιολόγητης καθυστέρησής της στις πλάτες των βουλευτών δεν θα γίνουν δεκτές εφ' εξής. Η Βουλή έχει κανόνες και παραδόσεις. Η απαρτία διαπιστώνεται κατά τη διακριτική ευχέρεια του Προεδρείου. Να γίνει μάθημα στο Προεδρείο αυτό που έγινε σήμερα» είπε.
Πηγή: skai.gr-Πηνελόπη Γκάλιου